You are here

Kolb, Georges (1889-1969)

Description

Auteur: Jean Nicolaï

 

Kunstschilder Antoon Emile Arnoldus Georgius Kolb werd in Hasselt geboren in 1889. Verschillende generaties van de uit Duitsland afkomstige familie werkten als personeel voor adellijke geslachten, onder andere het Nederlandse hof.

Georges koos voor een militaire carrière. In de periode 1905-1907 werd hij opgeleid en ingedeeld bij de tweede legerdivisie, 15de linieregiment, groep T, 3de compagnie. Hij doorliep verschillende stadia: clairon in maart 1908, soldaat in juni 1908, korporaal in oktober 1909. In juni 1910 keerde hij voor een onbepaalde vakantieperiode naar huis, maar ging terug onder de wapens in augustus 1914. Voor zijn engagement aan het oorlogsfront in WO I staan er in totaal 54 maanden actieve legerdienst op zijn personeelsfiche, in dienst van het 9de en het 15de linieregiment en voor een opleiding aan de Ecole des Grenadiers in Fécamp in Frankrijk. In 1919 ontving hij een decoratie ‘Croix de Guerre’ voor moed en zelfopoffering aan het front, een medaille van de overwinning (1919) en een herdenkingsmedaille van WO I (1919). 8 frontstrepen behaalde hij tijdens zijn dienst in Wereldoorlog I, die hem in 1920 in Antwerpen officieel werden opgespeld. Daarnaast werd hij gedecoreerd als militair 2de Classe (1919), als vuurkruiser (1935), als ridder in de orde van Leopold II (1934) en als officier in de orde van Leopold II (1939).

Op 25-jarige leeftijd, twee maanden voor het uitbreken van WO I, trouwde hij in Brussel met Rebecca Anne Hoy, 24 jaar oud, geboren in 1890 te Hitchin, Hertsfordshire (UK). Het huwelijk werd gezegend met één dochter en drie zonen: Marguerite Annie Waters (Margot) (1915-2002), Victor Frederik Antoine (1920-1922), Paul Ernest Antoine (1923-2003) en Antoine Guillaume Charles (Tony) (1930-1942).

Het Duitse gifgas had Georges tot oorlogsinvalide gemaakt. Na een korte carrière op de administratie van de Limburgse steenkoolmijnen, trok jeneverstokerij Fryns hem aan als vertegenwoordiger om hun producten te slijten in Wallonië. Doordat zijn jongere zus Amande Kolb getrouwd was met Jules Fryns, was er ook een rechtstreekse familieband.

De familie Kolb-Hoy woonde op meer dan tien verschillende locaties in Hasselt, onder andere in de Aldestraat 20, waar Rebecca Ann een “crèmerie” uitbaatte. Het woonhuis was groot genoeg om een gelagzaaltje te bieden aan de straatkant, terwijl Georges op de binnenkoer zijn hobby als kunstschilder kon uitoefenen.

Georges was een tijd- en stijlgenoot van Arthur Erarts, zijn schoonbroer, met wie hij in vanaf het begin van de dertiger jaren regelmatig samenwerkte en gezamenlijk poëtische Limburgse landschappen op doek zette: berken, heide en vennen. Hij was lid van de Cercle Artistique Indépendant Heecrabbers Hasselt en stelde onder andere tentoon in de Galerij Albert van 17 tot 27 mei 1958.

Georges Kolb overleed in 1969 in Hasselt. Het Stadsmus bezit werk van zijn hand.

 

Weetjes: 

* Omdat Georges’ echtgenote van Britse nationaliteit was, stond er aan de binnenkant van het raam een kaartje met de tekst: "English Spoken”. Wat bij de kinderen die passeerden soms ontlokte: hier wonen Engelse spoken …

* Beschrijving van het huis in de Aldestraat 18: De deur stond in het midden, de gang liep doormidden het gebouw. De twee kamers aan de straatkant links en rechts werden als gelagzaal gebruikt, de achterste kamers dienden als keuken en woonkamer. De gang die door het huis liep was toegang voor de klanten van de crêmerie, maar ook doorgang voor de pony die Georges Kolb op de binnenkoer had gestald.

Fiche

Naam: 
Georges Kolb
Alias: 
Antoon Emile Arnoldus Georgius Kolb
Geboorteplaats: 
Hasselt
Geboortedatum: 
07.01.1889
Plaats van overlijden: 
Hasselt
Datum van overlijden: 
19.10.1969
Lidmaatschap: 
Cercle Artistique Indépendant Heecrabbers Hasselt - Kunstkring Heecrabbers

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...