You are here

Description

Auteur: Tom Kenis

Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II opgesloten in het Duitse concentratiekamp Ravensbruck wegens het onderdak bieden aan geallieerde piloten. Op het einde van de oorlog komt ze vrij, en keert ze terug naar België.

In 1951 trouwt ze met Raoul Henno. Het koppel gaat op huwelijksreis naar… Congo. Ze krijgen daar de smaak zodanig te pakken dat ze er gebleven zijn. In Limburg was er geen werk, en België lokte met allerlei campagnes en steunmaatregelen planters naar zijn kolonie in Centraal Afrika. Antoinette en Raoul vestigen zich in Vube, in het Oosten van het land.

De dichtstbijzijnde stad was Paulis. Paulis, nu Isiro genoemd, is de hoofdstad van de huidige provincie Haut-Uele in het noorden van de Democratische Republiek Congo. Ze ligt tussen de regenwouden en de savannes. Het gebied staat bekend om z'n koffieplantages (Robusta) en wordt ook "hoofdstad van het groene goud" (Capitale de l'or vert) genoemd.

Ook Raoul en Antoinette starten een koffieplantage. Terwijl Raoul de planten verzorgt, maakt Antoinette kleedjes. Voor haar eigen kinderen, maar ook voor iedereen in het dorp. Ze geeft ook les, en organiseert het vrachtwagenvervoer naar de dichtstbijzijnde stad, voor zieken die naar het dispensarium moeten, of gewoon om proviand in te slaan.

Intussen wordt Moelly geboren. Later komen er nog twee zusjes bij. Moelly gaat op 5,5-jarige leeftijd op internaat bij de Europese school, waar ook een dispensarium aan verbonden is. Vanwege de lange afstanden en de slechte connecties blijft ze telkens 3 maanden weg van huis.

De verhoudingen met de Congolezen zijn goed. Chef Dedima, het dorpshoofd van de Mang Betu, beschouwt Raoul als zijn zoon. Dan komt de onafhankelijkheid, maar het gezin blijft ter plekke. Raoul heeft er alle vertrouwen in.

In 1964 verslechtert de situatie. In april mogen de vrouwen nog het vliegtuig op om te vertrekken. Antoinette vertrekt, samen met de kinderen, en in verwachting van een vierde kindje. Raoul blijft. Het waait wel over, denkt hij. Maar de brieven vanuit België blijven onbeantwoord. Ook op het blijde bericht dat Antoinette opnieuw zwanger is komt geen reactie.

In de periode van oktober – november 1964 breken er zeer grote onlusten uit in Oost-Congo: Simba rebellen rukken vanuit Soedan Oost-Congo binnen. De meeste blanken zijn reeds vertrokken, voornamelijk vrouwen en kinderen. Tijdens de landing van de Belgische Para's in Stanleystad slaan de stoppen door bij de Simba's. Een ongeziene wraak actie volgt ook wanneer zij aankomen in Vubé, op ‘Plantation Mandelè’.  Ondanks het hevige verzet van chef Didéma, hoofd van de MangBethu's wordt hij samen met de dorpelingen gedood voor de ogen van Raoul Henno. Ook hij zal het bloedbad niet overleven.  De Simba' vervolgen verder hun raid naar Wamba. Hier worden ook missionarissen opgepakt. Sommige zullen deze raids niet overleven en enkele worden het jaar nadien bevrijd door het Congolese leger.

Moelly is 11 op dat moment. In België weet niemand wat er op dat moment gebeurd is. Pas in mei het jaar erop komt alles aan het licht.

Koffieplantjes hebben zes jaar nodig vooraleer de eerste bonen geoogst kunnen worden. Daar zijn Raoul en Antoinette nooit toe gekomen. Antoinette koestert geen wrok, niet tegen de nazaten van de Duitsers die haar vasthielden, noch tegen de nazaten van de Congolezen die haar man van haar wegnamen. “We hebben elkaar nodig, ongeacht welk werk we doen,” zei ze.

Fiche

Naam: 
Familie Henno
Belangrijk op het vlak van: 
Limburgers in Congo

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...