You are here

Familie (de) Corswarem

Description

Wapen: in hermelijn twee dwarsbalken van keel.

Een bastaardtak uit het vermaarde Haspengouws geslacht de Corswarem vestigde zich in het midden van de 15de eeuw in Hoeselt, waar verschillende afstammelingen het schoutambt van de lokale schepenbank waarnamen.

Arnold de Corswarem verliet Hoeselt en vestigde zich op het einde van de 16de eeuw in Luik, waar hij zijn oom, de drukker Pieter de Heer, bijstond en in 1594 opvolgde. De kinderloze Arnold de Corswarem stichtte in 1640 een studiebeurs ten voordele van de afstammelingen van zijn ouders, Andreas de Corswarem en Margareta van Heer. Twee andere broers van Arnold, Lambert en Gillis, waren ook naar de hoofdstad van het prinsbisdom afgezakt en gingen daar huwelijken aan met meisjes uit de leidinggevende families. Hun afstammelingen handhaafden hun sociale positie in Luik in de 17de en 18de eeuw.

Jan-Lambert de Corswarem, gedoopt in Luik op 5 maart 1642 als zoon van Andreas en Catharina Woot de Trixhe, kleinzoon van Lambert voormeld en Catharina Rosmarin, werd achtereenvolgens kanunnik benoemd in Ciney, in Luik (Sint-Maarten) en in Aken. Hij was tevens ontvanger van de prins-bisschop in het kwartier Alken waar hij in 1690 het kasteel 'de Rode Poel' aankocht. Aan de kerk van Alken schonk hij in 1663 een zilveren monstrans met gearmorieerde inscriptie. Zijn broer Thomas de Corswarem, gedoopt in Luik op 9 februari 1642, werd eveneens ontvanger van de prins-bisschop in Alken. Samen met zijn tweede echtgenote, Anna-Catharina de Xhenemont, schonk hij in 1688 aan de kerk van Alken een altaar toegewijd aan de H. Aldegondis, dat versierd was met hun alliantiewapen (nvdr: hun dochter Maria-Jozefa de Corswarem schonk in 1723 een schilderij aan dat altaar. Altaar en schilderij zijn verloren). Het landgoed 'de Rode Poel' bleef ononderbroken in het bezit van de mannelijke nazaten van Thomas de Corswarem tot in 1966.

Een kleinzoon van Thomas, Pieter-Theodoor-Hendrik de Corswarem, geboren op het kasteel van Xhenemont op 21 juli 1725 als zoon van Christoffel en Maria-Catharina du Sart, kocht op 28 juni 1759 het poorterschap van Hasselt hoewel hij meestal op zijn landgoed 'de Rode Poel' in Alken verbleef. Hij verbouwde het grondig in 1761-1763 en overleed er op 24 augustus 1813. Pieter-Theodoor-Hendrik de Corswarem was op 20 november 1751 in Limbourg in het huwelijk getreden met Eva-Jozefa-Theresia de Reul de Neuberg, die in Hasselt overleed op 8 juni 1802 (nvdr: Eva-Jozefa-Theresia werd in Limbourg gedoopt op 7 september 1729 als dochter van Gilles-Theodoor de Reul, heer van Neuberg, schepen van het hooggerecht van Limbourg, en van Maria-Theresia-Philippine de Tignée de Bonneville). Hun portretten bleven bewaard. Hun afstammelingen waren goed ingeburgerd in de Hasseltse middens waar zij in het begin van de 19de eeuw een aanzienlijke politieke rol speelden.

Willem-Filip-Frans-Jozef de Corswarem, zoon van het echtpaar de Corswarem-de Reul, gedurende vier jaar officier in dienst van de Verenigde Provinciën, is voornamelijk bekend voor de reeks schetsen die hij maakte van Limburgse kastelen (nvdr: de verzameling tekeningen is eigendom van de Stichting de Moffarts - Museum of Arts in Lummen).

Zijn broer Jan-Hubert was schout van Alken en werd in 1791 benoemd tot raadsheer van de Luikse prins-bisschop. In hetzelfde jaar nam hij zitting in de schepenbank van Sint-Truiden. Tijdens het Frans Regime werd hij in 1800 aangesteld tot notaris; in 1813 werd hij adjunct van de 'maire' van Hasselt. Tijdens het Hollands Bewind zetelde hij in provinciale staten van Limburg. Jan-Hubert de Corswarem, weduwnaar van Anna Sproelants, was op 19 oktober 1795 in het huwelijk getreden met Maria-Elisabeth Borghs, dochter van Willem, president-schepen van het Hof van Vliermaal, en van Arnoldina-Margareta Stellingwerff. Hun zoon, ridder Willem de Corswarem (nvdr: hij werd in de Belgische Adel erkend bij Open Brieven van 10 januari 1847; hij bekwam gelijktijdig de titel van ridder, overdraagbaar in mannelijke lijn volgens eerstgeboorterecht), achtereenvolgens notaris in Wellen en in Hasselt, werd in 1843 en in 1847 verkozen als volksvertegenwoordiger. Ook diens zoon, ridder Adriaan de Corswarem, zetelde in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waar hij de Vlaamse zaak verdedigde; hij was tevens schepen van de stad Hasselt. Deze tak bewoonde sedert 1794 'de Munthamel' in de Maastrichterstraat dat later omgebouwd werd tot een statige herenhuis, bekend als 'huis de Corswarem'. Leden van deze tak werden begraven op het oude kerkhof aan de Kempischesteenweg.

Een derde zoon van het echtpaar de Corswarem-de Reul, Albert-Jozef, werd in 1828 burgemeester van Alken benoemd. Hij was op 18 juli 1799 in Alken getrouwd met Maria-Agnes-Arnoldina Borghs, een zuster van zijn schoonzuster. Van hen stammen de huidige naamdragers de Corswarem af waaronder enkelen in de Belgische adel opgenomen werden. (JJvO-WC)

Uit: Oog in Oog (2003), pp. 129-131.

Weetjes: 

* Oud Kerkhof, sectie B, graf nr. 12 (grafkapel)

Fiche

Naam: 
Familie de Corswarem
Alias: 
Corswarem
Benaderende periode van: 
15de eeuw
Benaderende periode tot: 
19de eeuw

Referenties

p. 31 Volgens een legendarische stamboom zou de familie de Corswarem afstammen van de graven van Loon ...
Kunst in de Kijker - 95 (2000)
Titel: 

Kunst in de Kijker - 95 (2000)

Ondertitel: 
Portret van ridder Willem de Corswarem (1799-1884), vader van Adriaan, bouwheer van het 'Hôtel de Corswarem', Maastrichterstraat, Hasselt
Jaar van uitgave: 
2000
Limburgse families en hun wapen (1978)
Titel: 

Limburgse families en hun wapen (1978)

Ondertitel: 
Deel 2
Plaats van uitgave: 
Hasselt-Tongeren
Jaar van uitgave: 
1978
Oog in Oog (2003)
Titel: 

Oog in Oog (2003)

Ondertitel: 
Hasseltse familieportretten en -objecten uit de 17de en 18de eeuw (tentoonstellingscatalogus)
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2003
Cover: 
Oud Kerkhof Stad Hasselt Kempische Steenweg (1992)
Titel: 

Oud Kerkhof Stad Hasselt Kempische Steenweg (1992)

Ondertitel: 
1796-1930 // Volledige inventaris - Stand 1990-1992
Plaats van uitgave: 
onuitgegeven handschrift
Jaar van uitgave: 
1990
Cover: 
Downloads

Stamboom (de) CORSWAREM - uit: Oog in Oog, p. 130

PDF icon Download (7.94 KB)

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...