You are here

Walputsteeg (Walputstraat 7-15)

Description

De 'Walputsteeg' verbindt het Groenplein met de Minderbroedersstraat.

* 1995: "De jeneverstad krijgt er met «De Walputsteeg» tussen de Walputstraat (tegenover de achterkant van het stadhuis) en de Minderbroedersstraat een gloednieuw en uitgebreid horeca-project bij. Initiatiefnemer Rudy Vanderstraeten, de man achter de mega-discotheek Dockside, hoopt eind augustus of begin september de deuren te kunnen openen. Inspiratie voor de voor Limburg gloednieuwe opzet vond hij ondermeer in Parijs. Het project, waarvan hij de investering op 80 tot 90 miljoen frank schat, biedt werk aan een dertigtal personen. Het concept bevat verschillende horeca-zaken en een hotel met veertien kamers. / Decennia geleden was de Hasseltse brandweer gelegerd in de Walputsteeg. Nadien waren er nog enkele stadsdiensten gehuisvest. Maar nadat de provinciegebouwen in de Dr. Willemsstraat aangekocht werden, stelde de stad de gebouwen rond de Walputsteeg te koop. (…) In De Walputsteeg komt verder een typisch Hasselts bruin cafeetje (Praatcafé De Preuverije met een grote ronde toog), een restaurant (Au Pied de Cochon, met verfijnde schotels en streekgerechten uit grootmoeders keuken), een Italiaanse pastabar (De Pasta) en een café-restaurant (De Orangerie, uitgebouwd in een soort van tuinserre, met veel groen en licht). (…) «Elke zaak krijgt een aparte identiteit, zowel langs de buitenzijde als binnenin. Toch staan ze allemaal met elkaar in verbinding en kan de klant van de ene naar de andere zaak wandelen.» Het hele project werd uitgetekend door de architecten Alfredo De Gregorio en Guido Hermans. (…) In het nieuwe project wordt de Walputsteeg doorgetrokken tot aan de Minderbroedersstraat, onder het nieuwe hotel door. (…)" (5) "Donderdag is de «Walputsteeg» in Hasselt officieel geopend. Niet voor het grote publiek, dat gebeurt pas vandaag en morgen. De Walputsteeg (net achter het stadhuis) moet, volgens de initiatiefnemers, het gezelligste straatje van Hasselt worden. (…) Met hun initiatief wil de NV Hadima, onder leiding van de groep Vanderstraeten, de drijvende kracht achter Dockside, een nieuw begrip creëren in het Hasseltse horecaleven. (…) Aan de realisatie van dit project hangt een prijskaartje van ruim 90 miljoen. 47 mensen vinden hier vanaf vandaag een job, want het geheel wordt geleid door een firma waarvan Paul Convents de dagelijkse leiding heeft. (…)" (6)

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt (2) Inventaris VIOE - geraadpleegd op 08-02-2011 (3) Hasselt intra muros (1989), p. 244. (4) Bouwvergunningen, Technische Dienst - Ruimtelijke Ordening Stad Hasselt, geraadpleegd op 26-11-2013 (5) Het Belang van Limburg, 04-02-1995, p. 14. (6) Het Belang van Limburg, 15-09-1995, p. 19. (7) Het Belang van Limburg, 12-08-1995, p. 42. (8) Het Belang van Limburg, 23-09-1995, p. 72.

Fiche

Adres: 
Hasselt
Kadastraal nummer: 
1-H-1269-Z / 1-H-1281-K
Capakey: 
71022H1269/00Z000 / 71022H1281/00K000
Naam van het gebouw vroeger: 
politie- en brandweerkazerne
Naam van het gebouw nu: 
Walputsteeg (vanaf 1995)
Periode of stijl: 
1894
Stijl: 
eclecticisme
Eigenaars / Huurders voor 1900: 

- Stad Hasselt

Eigenaars / Huurders sinds 1900: 

- Stad Hasselt

- Hadima nv Hasselt

Vorige functie(s): 

politie- en brandweerkazerne

opslagplaats

appartementen / handelsruimten: praatcafé De Preuverije, restaurant Au Pied de Cochon, pastabar De Pasta, café-restaurant De Orangerie + Hotel Portmans, ijssalon Belle Hélène) (7, 8)

Huidige functie: 

appartementen / handelsruimten

2013: nr. 7 / nr. 9: brasserie De Orangerie; nr. 11 + nr. 13: bar Petit Coin; nr. 15: eetcafé Tafel 13

Beschrijving buitengevel: 

1975 - Voormalige politie- en brandweerkazerne, in 1894 opgetrokken in eclectische stijl met neotraditionele elementen. U-vormig complex, met drie vleugels gegroepeerd rondom een smal straatje, haaks op de Walputstraat gelegen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), met verwerking van hardsteen voor de plinten en ornamenten. De Z.-gevels der beide hoofdvleugels zijn identiek: trapgevels, afgelijnd met lisenen (natuursteen op de benedenverdieping, baksteen op de bovenverdieping) met een gebogen bekroning met hardstenen druiplijst; hardstenen, getande kordonlijst onder de tweede bouwlaag; pinakelvormige geveltopbeeindiging met diamantkop- en bolmotieven; getoogde vensters met hardstenen sluit- en aanzetstenen en een hardstenen druiplijst die het beloop volgt. De W.-vleugel telt negen traveeën en twee bouwlagen; sobere lijstgevel voorzien van getoogde vensters zoals in de Z.-gevel, doch met bakstenen druiplijst; getoogde deuren zoals de vensters der Z.-gevel. De O.-vleugel telt drie traveeën, gelijkaardig van opvatting als de W.-vleugel, en voorts opslagplaatsen van één bouwlaag. De N.-vleugel bestaat uit een opslagplaats van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). (2)

Verbouwingen: 

- 1994: verplaatsen van hoogspanningscabine, naar ontwerp van architecten De Gregorio & Partners uit Hasselt

- 2006: verbouwen van handelsruimte tot handelsruimte + 8 appartementen, in opdracht van Hadima nv Hasselt, naar ontwerp van architect Roger Lambie uit Zutendaal

Vorige bebouwing: 
Algemeen: 

- perceelgrootte (incl. Minderbroedersstraat 12-14): 100 m2 + 975 m2

Referenties

Horecaproject Walputsteeg biedt dertig mensen werk (1995)
Titel: 

Horecaproject Walputsteeg biedt dertig mensen werk (1995)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
04/02/1995
Pagina('s): 
11, 14
Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)
Titel: 

Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)

Ondertitel: 
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen
Plaats van uitgave: 
Gent
Jaar van uitgave: 
1981
Cover: 
Walputsteeg doet sfeer van vroeger herleven (1995)
Titel: 

Walputsteeg doet sfeer van vroeger herleven (1995)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
15/09/1995
Pagina('s): 
13, 19

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis Joseph Verlaak, thans Hasselaar, oorspronkelijk uit Wijchmaal, gaat naar de militaire...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...
Auteur: Jean Nicolaï Kunstschilder Antoon Emile Arnoldus Georgius Kolb werd in Hasselt geboren in 1889...
Pagina in opbouw. Informatie, foto's en verhalen over de Hasseltse politie zijn welkom. In 1991...
Auteur: Mieke Strauven Grauwzuster Gertrudis van Schaffelen kwam in 1626 aan in Hasselt, met als doel...

Prinsbisdom Luik, 1659

Gebrandschilderd glas. Hasselt, Het Stadsmus, inv. nrs. 2014.0370 tot en met 2014.0377.

Maria-Helena Hubrechts was de zus van E.H. Jozef Hubrechts . Ze overleed samen met hem in de nacht van...