Vakantiepatronaat - Sint-Michielsdomein (Borggravevijversstraat 7-7A) - uit: Kiewit & Banneux / Warm aanbevolen (2008)

Description

pp. 85-87

VAN VAKANTIEPATRONAAT TOT SINT-MICHIELSDOMEIN

Meer dan zeventig jaar is het vakantiepatronaat in de Borggravevijversstraat een waarborg voor gezonde ontspanning en speelpleinwerking voor de Hasseltse jeugd. Het patronaat ontstond uit een noodzaak tot de opvang van ronddolende stadskinderen tijdens de vakantieperioden.

De toenmalige kapelaan van de Grote Kerk te Hasselt, Michel Hermans, zag het probleem al in 1933. Daarom bouwde hij voor de kinderen uit de stad deze formule van jeugdwerking uit. Zonder op enige financiële steun te kunnen terugvallen zette hij voor de jongens een speelpleinwerking op poten aan de Vossenberg en enkele jaren later een voor de meisjes op de Heksenberg. Lokalen of andere elementaire accommodatie waren er niet. De organisatoren konden alleen maar terugvallen op veel goede wil en een onblusbare inzet.

In 1938 werd het domein aan de Borggravevijversstraat te koop gesteld. De deken van de hoofdkerk kon overtuigd worden de grond aan te kopen met parochiale fondsen. Het terrein werd herdoopt tot Sint-Michielsdomein naar de voornaam van kapelaan Hermans. Later werden er enkele lokalen in hout opgetrokken.

De oorlogsperiode was een gouden tijd voor het vakantiepatronaat. De aanwezigheid van de Duitse bezetter was niet bepaald de ideale sfeer voor de straatrakkers uit de binnenstad. In het Sint-Michielsdomein konden zij zich uitleven volgens het opvoedingspatroon waarmee Don Bosco de Italiaanse jongeren van de straat had gehouden. Tijdens de oorlogsjaren kregen de kinderen er gratis soepbedeling via Winterhulp als een welkome aanvulling voor het pak stevige boterhammen dat ze van huis meekregen. Meer dan 900 kinderen vonden toen iedere dag de weg naar het speelplein. 's Morgens bliezen zij verzameling in de Grote Kerk om er de mis bij te wonen. Van daaruit trokken zij in stoet naar de Kempische poort waar ze door een speciale tram met versterkte tractie naar de Heidestraat gevoerd werden. De kinderen werden er een hele dag opgevangen door opgroeiende volwassenen, die weliswaar zonder enige opleiding genoten te hebben, gedreven werden door hun enthousiasme en door de stem van hun hart.

Kapelaan Ketelslegers volgde Michel Hermans op toen deze tot pastoor in Kiewit werd aangesteld. Ketelslegers legde de grondslag voor de oprichting van een diocesane kaderschool waar voortaan alle leiders van de speeltuinen hun vorming zouden krijgen. Een andere verdienste van de nieuwe proost was dat hij het domein openstelde voor het grote publiek. De opening van een snoepwinkeltje en het verbruikersterras brachten de nodige fondsen in kas voor de verdere uitbouw van andere activiteiten. Ketelslegers richtte ook jaarlijks een Vlaamse kermis in op het domein, het traditionele hoogtepunt van een kalenderjaar. 

Vanaf 1959 kreeg kapelaan G. Robben de verantwoordelijkheid over het vakantiepatronaat toegeschoven. Hij was de bouwheer van het cafetaria en van de woning van de huisbewaarder. 

In 1970 drong een uitbreiding van de lokalen zich op voor de meisjesafdeling. Het prijskaartje viel onverwacht uit naar de zware kant: de nieuwe infrastructuur werd slechts zeven weken per jaar gebruikt. Daarom werd gekozen voor een permanent verblijf voor jeugdtoerisme met overnachtingsmogelijkheden, de toekomstige "Borggraaf". In 1999 werd het gebouw aangekocht en in gebruik genomen door de vzw Tevona. Het biedt huisvesting aan een aantal socio- en culturele activiteiten. 

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...