You are here

Sacramentsprocessie Godsheide - Malpertuus

Description

In de loop van de geschiedenis van de parochie werd traditiegetrouw veel werk gestoken in de organisatie van de Sacramentsprocessie. Tot in 1976 vertrok deze processie op zondag na Sacramentsdag bij de kerk. Sacramentsdag is een hoogfeest op de tweede donderdag na Pinksteren met speciale aandacht voor en hulde aan Jezus Christus, die aanwezig is in de gedaante van brood en wijn in de eucharistieviering.

Met het kruis en enkele misdienaars voorop trok deze processie over het kanaal. Vanaf 1963 luisterde harmonie Demergalm de processie op met muziek: zij liepen vooraan om het tempo te kunnen bepalen.

Tijdens de optocht werd gebeden en gezongen. De kleine meisjes trokken mee op, verkleed als engeltjes, en strooiden onderweg bloemen en andere versieringen. Dan volgden de schoolkinderen onder toezicht van hun juffen en meesters. De jeugdverenigingen stapten mee in uniform. Een groep met leden van andere verenigingen en hun vaandels volgde. Zij gingen de pastoor voor, die het Heilig Sacrament onder een baldakijn droeg. Aan beide zijden van dit baldakijn stapten vier mannen met een lampion. De leden van het zangkoor brachten onderweg meerdere gezangen, met als hoogtepunt het Lauda Sion Salvatore. De beelden van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Odilia werden ook meegedragen.

Aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust, op de hoek van de Zandstraat en de Brugstraat, werd een eerste maal de zegening met het Heilige Sacrament gegeven. Vervolgens ging het terug tot aan het rustaltaar op de hoek van de Brugstraat en de Pijpersveldstraat om daar ook de zegening te geven. Als hulde aan Onze-Lieve-Heer, aanwezig onder de gedaante van de hostie in de monstrans, werden op beide plaatsen mooie zandtapijten gemaakt door de mensen van de buurt. Het eindpunt met nog een laatste zegening was aan de kerk.

Na het wegvallen van de brug en zo ook de korte verbinding van de twee parochiedelen, vertrok de Sacramentsprocessie aan de wijkkapel Malpertuus en stapte men via de Vossenbergstraat, de Brugstraat en de Zandstraat naar de kapel. De zegening met het Heilige Sacrament werd dan een eerste maal gegeven aan het versierde en met zandtapijt opgesmukt rustaltaar in de Vossenbergstraat, een tweede maal aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust en bij aankomst een laatste maal. In 1998 ging deze processie voor de laatste keer uit.

Uit: Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013), pp. 56-57.

Fiche

Datering: 

Referenties

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)
Titel: 

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2013
Cover: 

Recent toegevoegd

Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...
Auteur: Jean Nicolaï Kunstschilder Antoon Emile Arnoldus Georgius Kolb werd in Hasselt geboren in 1889...
Pagina in opbouw. Informatie, foto's en verhalen over de Hasseltse politie zijn welkom. In 1991...

Prinsbisdom Luik, 1659

Gebrandschilderd glas. Hasselt, Het Stadsmus, inv. nrs. 2014.0370 tot en met 2014.0377.

Maria-Helena Hubrechts was de zus van E.H. Jozef Hubrechts . Ze overleed samen met hem in de nacht van...
Eerwaarde Heer Jozef Hubrechts was pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Hij overleed samen met zijn...
Van 2014 tot eind 2018 was Steven Vandeput minister van Defensie en Ambtenarenzaken in de federale...
Emiel Baptist werd geboren in 1895 in Godsheide als zoon van dienstknecht Andreas (Zonhoven 1847-Hasselt...
Auteur: Marc Jacobs Zie tekstpagina voor de uitgebreide beschrijving. Louis Berten werd geboren op 30...
1795-1824 : Etienne-François de Stenbier 1825-1867 : Charles-Philippe de Cecil 1868-1869 : Conrardus...