You are here

Sacramentsprocessie Godsheide - Malpertuus

Description

In de loop van de geschiedenis van de parochie werd traditiegetrouw veel werk gestoken in de organisatie van de Sacramentsprocessie. Tot in 1976 vertrok deze processie op zondag na Sacramentsdag bij de kerk. Sacramentsdag is een hoogfeest op de tweede donderdag na Pinksteren met speciale aandacht voor en hulde aan Jezus Christus, die aanwezig is in de gedaante van brood en wijn in de eucharistieviering.

Met het kruis en enkele misdienaars voorop trok deze processie over het kanaal. Vanaf 1963 luisterde harmonie Demergalm de processie op met muziek: zij liepen vooraan om het tempo te kunnen bepalen.

Tijdens de optocht werd gebeden en gezongen. De kleine meisjes trokken mee op, verkleed als engeltjes, en strooiden onderweg bloemen en andere versieringen. Dan volgden de schoolkinderen onder toezicht van hun juffen en meesters. De jeugdverenigingen stapten mee in uniform. Een groep met leden van andere verenigingen en hun vaandels volgde. Zij gingen de pastoor voor, die het Heilig Sacrament onder een baldakijn droeg. Aan beide zijden van dit baldakijn stapten vier mannen met een lampion. De leden van het zangkoor brachten onderweg meerdere gezangen, met als hoogtepunt het Lauda Sion Salvatore. De beelden van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Odilia werden ook meegedragen.

Aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust, op de hoek van de Zandstraat en de Brugstraat, werd een eerste maal de zegening met het Heilige Sacrament gegeven. Vervolgens ging het terug tot aan het rustaltaar op de hoek van de Brugstraat en de Pijpersveldstraat om daar ook de zegening te geven. Als hulde aan Onze-Lieve-Heer, aanwezig onder de gedaante van de hostie in de monstrans, werden op beide plaatsen mooie zandtapijten gemaakt door de mensen van de buurt. Het eindpunt met nog een laatste zegening was aan de kerk.

Na het wegvallen van de brug en zo ook de korte verbinding van de twee parochiedelen, vertrok de Sacramentsprocessie aan de wijkkapel Malpertuus en stapte men via de Vossenbergstraat, de Brugstraat en de Zandstraat naar de kapel. De zegening met het Heilige Sacrament werd dan een eerste maal gegeven aan het versierde en met zandtapijt opgesmukt rustaltaar in de Vossenbergstraat, een tweede maal aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust en bij aankomst een laatste maal. In 1998 ging deze processie voor de laatste keer uit.

Uit: Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013), pp. 56-57.

Fiche

Datering: 

Referenties

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)
Titel: 

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2013
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...