You are here

Onderwijs in Kiewit en Banneux

Description

Vóór 1923 waren kinderen van gezinnen die woonachtig waren in Kiewit of in het noordelijke heidegebied verplicht om school te lopen in Zonhoven of in Hasselt.

De geschiedenis voor het bekomen van een onderwijs voor eigen kinderen is een aanslepend verhaal van de moeizame inzet van ouders en parochiale werkers die zich jarenlang inspanden voor de realisatie van een praktische gebouw, accommodatie en een volwaardige personeelsbezetting, een verhaal van vallen en opstaan.

Een intense briefwisseling tussen de bewoners van Kiewit en de gemeentelijke overheid van Hasselt mondde na verloop van tijd uit in een noodoplossing. De stad ging er uiteindelijk mee akkoord dat een paar klasjes zouden ingericht worden in de leegstaande gebouwen van de stokerij Leynen in de Walenstraat. Op 1 oktober 1923 startte het schooljaar met twee onderwijzeressen voor 109 leerlingen. De omstandigheden qua veiligheid en hygiëne waren er zo erbarmelijk dat het schooltje in de Walenstraat op maart 1924 gesloten werd.

Een nieuwe vestiging die aan de vereisten beantwoordde drong zich op. Eerst werd er grond gekocht in de Vijversstraat. Na het gebruikelijke getouwtrek met de stad Hasselt als subsidiërende overheid waren tegen het schooljaar 1925-1926 zes lokalen klaar, waarvan er twee door de parochie als noodkapel gebruikt werden. De bouw van een definitieve kerk in Kiewit in het jaar 1935 bood vanzelfsprekend meer ruimte aan de school. De groei van het leerlingenaantal en de splitsing van jongens en meisjes noodzaakte een uitbreiding van het gebouwenbestand.

De periode van de Tweede Wereldoorlog bracht uiteraard een ontregeling mee van het normale verloop van het schoolleven. Bovendien werden er op onregelmatige tijdstippen lokalen opgeëist door het leger. De mobilisatie, waarbij de mannelijke onderwijzers onder de wapens geroepen werden, verstoorde het personeelsbestand ten gronde.

Op 25 juli 1948 vierde de basisschool haar vijfentwintigjarige bestaan, wat herdacht werd met een aangepast feestprogramma. In de jaren 1950 werd het gebouwenpatrimonium aangevuld met een huishoudklas en met nieuwe klaslokalen voor de lagere afdeling en voor de kleuters. Raar maar waar werden in het jaar 1956 onder het beleid van minister Leo Collard bijkomende klasjes gebouwd met eigen middelen.

De aangroei van de schoolpopulatie werd echter drastisch geremd rond 1954 toen de Zusters Kindsheid Jesu en de Broeders van Liefde nieuwe scholen openden in de Banneuxwijk. Een en ander impliceerde dat de school van Kiewit hierdoor een groot deel van haar rekruteringsgebied kwijt was. Een absoluut dieptepunt was het schooljaar 1971-1972, mede veroorzaakt doordat het oudercomité en het schoolcomité vaak een tegenstrijdige beleidspolitiek voerden.

In 1959 werd in de Beverzakstraat een wijkschool gestart met een afdeling voor kleuters en een voor lager onderwijs. Dit schooltje op de Heide fusioneerde in 1976 met de moederschool in de Vijversstraat.

In tussentijd bleek dat de gebouwen van 1925 in de Vijversstraat dringend aan vernieuwing toe waren. Om aan deze nood te verhelpen werd in 1982 een lening met staatswaarborg aangegaan. Andermaal werden een architect en een aannemer onder de arm genomen. Het resultaat tot ieders voldoening was dat de scholengemeenschap “De Kievit” de nieuwbouw in 1984 in gebruik kon nemen.

We mogen stellen dat de Kiewitscholen gegroeid zijn uit een gezamenlijk initiatief van de bewoners in samenwerking met de parochie. De inplanting van de scholen op de Banneuxwijk echter kwam er op initiatief van bestaande kloosterorden.

De Zusters Kindsheid Jesu vestigden hun eerste basisschooltje naast het noodkerkje op de hoek van de Genker- en de Kempische Steenweg. Als gevolg van de toename van het jonge volkje was deze ruimte spoedig te klein. Daarom startte de inrichtende macht in 1954 met een nieuwe basisschool waaraan een kleuterafdeling verbonden was in de Zegestraat.

Datzelfde jaar begonnen de Broeders van Liefde met een lagere school in voorlopige lokalen dicht bij het noodkerkje, in afwachting van de ingebruikneming van een nieuwbouw in de Kiewitstraat.

Vanaf 1969 startte de inrichtende macht in de Zegestraat met een afdeling voor de kleintjes tot drie jaar, de Ukkies. Aanvankelijk werden deze peuters ondergebracht in de Zegestraat. Toen ook de uitbreiding van het leerlingenaantal de nood aan lokalen met zich meebracht, werden de Ukkies vanaf 1978 gehuisvest in een nieuwbouw aan de Erasmuslaan.

De normaalschool van de congregatie Kindsheid Jesu, die aanvankelijk gehuisvest was in de Maastrichterstraat te Hasselt, vond van 1956 tot 1999 een nieuwe vestigingsplaats aan de Kempische Steenweg op een terrein ter hoogte van het spoorviaduct. Deze nieuwbouw bood van in het begin plaats aan de humaniora, aanvankelijk alleen opengesteld voor meisjes, later voor de twee geslachten. Naast een muziekhumaniora werd er de traditionele waaier van studierichtingen aangeboden: wetenschappen, economie, wiskunde, moderne talen, Latijn en Grieks.

In september 1962 werd er een rijksbasisschool opgericht in een noodlokaal aan de Nieuwveldstraat. Elf jaar later beschikte deze school ook over nieuwe gebouwen in de Alfons Jeurissenstraat. Nadien werd deze school omgevormd tot een Freinetschool.

Fraters van Tilburg, die in Maaseik een klooster betrokken, stichtten in 1955 in de Borggravevijversstraat een instituut voor jongeren met een auditieve handicap en met spraakproblemen. Later werd aan deze zorgsector een afdeling toegevoegd voor de opvang van autistische kinderen, thans het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden.

In 1961 werd in de lagere school van het college in de Bonnefantenstraat te Hasselt gestart met twee klasjes voor bijzonder onderwijs. De afdeling groeide dermate, dat reeds in september 1964 moest worden uitgekeken naar aangepaste lokalen. In 1971-1972 werd een aanvang genomen met de werken van een nieuwbouw in de Kloosterbeekstraat, die in twee fasen zouden gerealiseerd worden: De Berk. Deze opleidingsvorm begeleidt leerlingen met lichte en ernstige mentale handicaps en andere vormen van leerstoornissen.

Uit: Kiewit & Banneux / Warm aanbevolen, pp. 71-75.

Fiche

Datering: 
--

Referenties

Kiewit & Banneux / Warm aanbevolen (2008)
Titel: 

Kiewit & Banneux / Warm aanbevolen (2008)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2008
Cover: 
Gouden jubileum voor wijkschool Kiewit (2009)
Titel: 

Gouden jubileum voor wijkschool Kiewit (2009)

Naam van de krant: 
Het Belang van Limburg
Datum van uitgave: 
28/04/2009
Downloads

Gouden jubileum voor wijkschool Kiewit (2009)

PDF icon Download (215.13 KB)

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...