You are here

Executies - Terechtstellingen

Description

Executies waren in Hasselt geen zeldzaamheid. Zij staan summier vermeld in de registers van de bouwmeesters, omdat de stad de dieffhencker en syne rakkers moest betalen. Vanaf 1734 nam de Staat deze kosten voor zijn rekening. Het rijk betaalde aan de gerechtelijke officieren 60 gulden voor de uitvoering van een doodstraf en 30 gulden voor een geseling.

Van 7 mei 1606 tot 30 juni 1618 - in een tijdspanne van 12 jaar - werden 15 terechtstellingen in de registers opgetekend waaronder een van een tovenares. Op 12 september 1617 werden er aan de drievorkige galg op het Swertvelt bij de ‘limiet' van Kuringen vijf mensen gehangen door Steven Balza van Luik. Op diezelfde plaats had, 44 jaar later, op 22 november 1661, een macabere verhanging door beulshanden plaats. Lodewijk Pyp, een welgesteld burger, echtgenoot van de rijke Christina Bisschoppen, had zelfmoord gepleegd ingevolge ‘een hete koorts', zoals zijn vrouw verklaarde. Aangezien zelfmoordenaars niet in gewijde grond mochten worden begraven en hun lijk eerst met een been aan de galg werd geknoopt, anderen ten spiegel en exempel, begroeven de cellebroeders, na overleg met de familie, het lijk in hun tuin. De justitie bemoeide zich evenwel met deze onwettige begrafenis; het geding werd zelfs in beroep behandeld voor de schepenen van Luik. Het lichaam van Pyp werd tot verhanging veroordeeld en het vonnis werd tien dagen na zijn dood voltrokken, zoals door de wet was voorgeschreven.

Uit: Hasselt intra muros (1989), p. 145, noot 7.

* "(...) In zijn hoedanigheid van schout diende Steven de Geloes diverse executies bij te wonen, waaronder in 1539 de radbraking van Heyn Thoelen door de beul meester Michiel van Rummen; en het levend verbranden in 1534 van Simon Melaers uit Tongeren, beschuldigd van ketterij; en van twee protestanten en een wederdoper op de ‘limiet' van Kuringen. In 1538 werden verder 9 wederdopers terechtgesteld en 10 vrouwen strafrechtelijk ‘verzopen' te Kuringen; op 4 maart 1548 werd Hencke Speelmans op de Zuivelmarkt door de beul Hapff geëxecuteerd; op dezelfde plaats werd in september 1546 Rombout van Mechelen voer sekere excessen hier bedreven terechtgesteld, terwijl op 10 oktober 1549 de terechtstelling volgde van Hencke Bamps door de ‘diefhencker meester Hans'. (...)" (1)

(1) Hasselt intra muros (1989), p. 135.

Referenties

Hasselt intra muros (1989)
Titel: 

Hasselt intra muros (1989)

Ondertitel: 
Hasselt binnen de oude wallen. Historiek van straten, pleinen, gebouwen en huizen zoals opgetekend door Jan Juliaan Melchior (1848-1920)
Plaats van uitgave: 
Deurne-Hasselt
Jaar van uitgave: 
1989
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...