You are here

Vlaams Huis (Koningin Astridlaan 50)

Description

Het Vlaams Administratief Centrum werd in 2000 gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Bob van Reeth. Het gebouw heeft als doel de provinciale diensten te bundelen op één plek.

Het pand bevat twee kantoorgebouwen voor 450 ambtenaren, een gemeenschappelijk restaurant en 162 parkeerplaatsen in twee ondergrondse bouwlagen.

Voor de bouw van het pand werden diverse panden afgebroken. 

Het gebouw ligt op de hoek van de Frans Massystraat en de Koningin Astridlaan.

* De Vlaamse regering besliste in 1997 haar administratieve diensten in Limburg te hergroeperen in een nieuw Vlaams Administratief Centrum in Hasselt. Voor het optrekken van het gebouw, opteerde de Vlaamse regering voor een internationale architectuurwedstrijd. Hiervoor schreven 47 bureaus in. Na een eerste selectie bleven 9 bureaus over. Hen werd gevraagd hun project uit te werken en een maquette te maken. Dat moest anoniem gebeuren bij middel van een codenummer. Een jury van 15 deskundigen koos na een tweedaagse deliberatie op 4 en 5 juli 1997, voor het project 'JOSI'. 'JOSI' staat voor de Architectenwerkgroep Bob van Reeth uit Antwerpen. Voor het Vlaams Huis in Hasselt werkte hij samen met de architectenbureaus Berben en Van Muysen/Mees uit Hasselt, met René Greisch van BEG uit Luik voor de stabiliteitsstudies, en met José Van de Voorde van Technum voor de technische uitrustingen.

* Later dat jaar werden er echter vragen gesteld bij de onpartijdigheid van de architectuurwedstrijd. Het bleek immers dat het architectenbureau van Bob van Reeth ook een project heeft gerealiseerd in de tuin van minister Wivina Demeester, de voorzitster van de jury. Het gaat om een gastenverblijf, tussen de woning van Demeester en de paviljoenen van het opvangtehuis Monnikenheide. Het project werd in de eerste helft van dat jaar opgeleverd. Voor de buitenafwerking is gebruik gemaakt van rode verlijmde baksteen, een procedé dat nog maar bij een handvol projecten is toegepast in België. Het was trouwens Bob van Reeth die deze techniek voor het eerst in ons land gebruikte. Het wordt dan ook als een stijlkenmerk van Van Reeth beschouwd. Het Boudewijnstadion, de Koolkaai in Antwerpen en het gastenverblijf in Zoersel zijn de enige projecten in rode verlijmde baksteen in België tot toen. Het volgende grote project met deze buitenafwerking is het Vlaamse Huis aan de Koningin Astridlaan. Zelf zegt Demeester niet geweten te hebben van wie het project met de rode verlijmde baksteen kwam. De minister beweerde ook dat het bouwwerk van Van Reeth in haar tuin haar beslissing niet beïnvloed heeft. Maar groep Delta uit Hasselt trok toch naar de rechter, waardoor de Vlaamse regering zich verplicht zag de hele procedure over te doen, met hetzelfde resultaat. Ditmaal zat minister Wivina Demeester de jury niet langer voor en is het juryverslag veel uitgebreider gemotiveerd. De Vlaamse regering heeft op 10 februari 1998 beslist dat de architectengroep rond Bob van Reeth de plannen voor het Vlaams Huis toch mag tekenen.

* De bouw van het Vlaams Administratief Centrum startte eind 1998, nadat de bouwgronden bouwrijp werden gemaakt. Langs de Koningin Astridlaan duwden graafmachines de leegstaande en verkrotte panden om en werd het breekpuin weggevoerd, dat achteraf gerecycleerd werd. De afbraakwerken duurden ruim drie maanden.

* In Het Belang van Limburg van 23 juni 1999, verscheen in een artikel dat de Vlaamse regering de aanbesteding van de bouw van het Vlaams Huis niet heeft goedgekeurd. De aanbesteding overschreed het vooropgestelde lastenboek van de staat – 1 miljard frank – met 290 miljoen frank. Op bepaalde posten moesten hoe dan ook gesnoeid worden. Ook werd geconcludeerd dat de voorziene 600 kalenderdagen te weinig zijn voor de bouw. Door de afwijzing van de aanbesteding liep het project vertraging op van een viertal maanden.

* In 2000 erfde minister Johan Sauwens het dossier van Wivina Demeester, en schreef een tweede aanbesteding uit. Een goede zet want het laagste bod ligt nu maar liefst 348 miljoen frank onder het laagste bod van het vorige jaar. Sauwens slaagde erin de prijs te drukken door enerzijds het project op een aantal punten te vereenvoudigen, zonder aan de essentie van het ontwerp te raken. Van de andere kant werd de aanbesteding opgesplitst in vier delen: één voor de ruwbouw, afwerking en coördinatie, een tweede voor de verwarming, ventilatie, sanitair en keuken, een derde deel voor de elektriciteit, beveiliging en beheerssystemen en tot slot een vierde deel voor de liften. Door deze opsplitsing kon de concurrentie in hogere mate spelen.

* Op de werf van het Vlaams Huis is op 4 december 2000 bij graafwerken een 56 jaar oude bom blootgelegd. Uit voorzorg werd de omgeving rond de werf op de Koningin Astridlaan in een straal van 250 meter ontruimd. Om en bij de 50 politieagenten en rijkswachters namen deel aan de actie. Aan elk huis en elk bedrijf werd aangebeld en gevraagd of de mensen het gebouw wilden verlaten. Na een tijdje werd de omgeving van het terrein hermetisch afgesloten met linten. Niemand mocht nog in de buurt komen. Toen de ontmijningsdienst rond 15u30 arriveerde, werd eerst nagegaan om welk soort bom het ging. Het bleek een vliegtuigbom te zijn van 250 kg met twee ontstekers – voor en achteraan – van Amerikaanse makelij. De bom was 1,15 meter lang en had een diameter van 35 centimeter. Het tuig dateerde uit de Tweede Wereldoorlog. De ontmijningsdienst schakelde eerst de gevaarlijkste ontsteker uit. Later werd ook het tweede ontstekingsmechanisme onschadelijk gemaakt. De diensten van de gemeente kwamen daarna ter plaatse om het oorlogstuig op te laden. Het werd overgebracht naar het terrein waar momenteel de huidige gevangenis van Hasselt bevindt. De ontstekingsmechanismen werden daar tot ontploffing gebracht, wat geen enkele schade inhield voor de omgeving. Het had echter veel erger kunnen aflopen, de bom zou bij ontploffing heel wat materiële schade en menselijk leed kunnen hebben veroorzaakt. In de bom zat ongeveer 150 kilo springstof, namelijk TNT, wat een kruit van zeer goede kwaliteit is. Een explosie had zeker drie tot vier huizen in de naaste omgeving met de grond gelijk kunnen maken.

* Op 5 augustus 2002, gebeurde het volgende ongeluk tijdens de bouw van het Vlaams Huis. De metselaars wilden 's morgens de hefsteiger een stukje verplaatsen. Normaal gezien wordt hiervoor een hoogtewerker gebruikt als extra beveiliging, maar net die ochtend kregen de werklieden de hoogtewerker niet aan de praat. De mannen besloten dan maar de steiger zo te verplaatsen, wat op zich perfect zou moeten kunnen. Maar op een bepaald ogenblik begon de hefsteiger te schudden, het enige wat de werkmannen nog konden doen is heel snel weglopen. Toen het stof wat was opgetrokken, kon de schade gemeten worden. Eén arm van de hefsteiger stak in het dak van een woning aan de overkant van de straat. Twee auto's waren beschadigd door vallende brokstukken. Eén van de werkmannen liep lichte verwondingen op. In de getroffen woning was op dat ogenblik niemand aanwezig. Politie en brandweer waren snel ter plaatse en de straat werd voor een deel afgesloten voor alle verkeer. Uiteindelijk werd besloten om een grote kraanwagen in te huren. Samen met de hoogtewerker kon de steiger zonder risico omhoog getrokken worden. Waarschijnlijk was er een inschattingsfout gemaakt naar de ondergrond waarop de steiger zich bevond.

* De werken aan het pand zijn beëindigd in 2004. Het gebouw zelf is eerder een klassieke constructie, althans naar buiten toe, met ondermeer bakstenen muren. De jury had vooral waardering voor de binnenstraat tussen de twee lange gebouwen en de uitermate moderne en ecologische technieken die binnen het gebouw worden gebruikt. Het Vlaams Huis staat in de onmiddellijke buurt van het station van Hasselt, is zes verdiepingen hoog en heeft twee parkingverdiepingen onder de grond en is 22 000 vierkante meter groot. Het biedt plaats aan 450 ambtenaren.

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt; (2) Het Belang van Limburg, 16-07-1997; (3) Het Belang van Limburg, 26-07-1997; (4) Het Belang van Limburg, 11-02-1998; (5) Het Belang van Limburg, 03-09-1998; (6) Het Belang van Limburg, 23-06-1999; (7) Het Belang van Limburg, 18-06-2000; (8) Het Belang van Limburg, 01-12-2000; (9) Het Belang van Limburg, 05-12-2000; (10) Het Belang van Limburg, 06-08-2002; (11) Het Belang van Limburg, 07-08-2002

Fiche

Adres: 
Vlaams Administratief Centrum / Vlaams Huis
Koningin Astridlaan 50
Hasselt
Kadastraal nummer: 
6-F-135-B-2
Capakey: 
71326F0135/00B002
Naam van het gebouw nu: 
Vlaams Administratief Centrum Hendrik van Veldeke / Vlaams Huis
Periode of stijl: 
2000
Architect: 
Architectenbureau Bob van Reeth Antwerpen
Huidige functie: 

2004: Vlaams Administratief Centrum (VAC)

Beschrijving buitengevel: 

2010 - Het gebouw telt vijf bouwlagen. Voor de buitenafwerking is gebruik gemaakt van rode verlijmde baksteen, een procedé dat nog maar bij een handvol projecten is toegepast in België. Ondergrondse parkeerplaatsen.

Verbouwingen: 

- 1998: sloping gebouwen + aanleg voorlopige parking, in opdracht van Ministerie Vlaamse Gemeenschap Brussel, naar ontwerp van architect Luc Vanmuysen (Hasselt)

- 2000: bouwen van een Vlaams Administratief Centrum, in opdracht van Ministerie Vlaamse Gemeenschap

Vorige bebouwing: 
Algemeen: 

- halfopen bebouwing

- perceelgrootte: 6649 m2

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...