You are here

Description

Wapen: in zilver een keper van lazuur, beladen met vijf lelies van goud en vergezeld van drie opvliegende vogels van sabel, de bovenste twee afgewend.

De familie Verm(e)ylen vestigde zich in Hasselt in de persoon van Jan-Jacob Vermylen, licentiaat in de geneeskunde, zoon van Antoon, chirurgijn in Lummen, en van Christina Dries. Jan-Jacob Vermylen, die in Hasselt stadsdokter benoemd werd, was gehuwd met Elisabeth van Hengel, dochter van Mathijs, pachter van de Herkenrodewinning in Bokrijk, en van Maria van der Maesen. Dit echtpaar was eigenaar van het huis 'de Croon' in de Hoogstraat en waarschijnlijk ook van 'de Wijnroemer' in de Kapelstraat.

Hun oudste zoon Jan Vermylen, getrouwd met Catharina-Theresia Roelants, werd in 1732 aangesteld tot secretaris van de Hasseltse schepenbank. Hun tweede zoon Antoon trad toe tot de geestelijke stand en bracht het tot deken van het Tongerse Onze-Lieve-Vrouwekapittel. Zij waren beiden, samen met hun vader, in 1715 opgenomen in het Hasseltse smedenambacht.

Antoon, die aan de Leuvense universiteit studeerde, was zijn geestelijke carrière begonnen met de lagere wijdingen in 1735. Hij werd kanunnik van het Sint-Denijskapittel in Luik. In 1740 ruilde hij dat beneficie tegen een prebende in het Onze-Lieve-Vrouwekapittel in Tongeren, waar hij pas in 1750 kwam resideren. Hij verkreeg het zesde kanunnikenhuis in eigendom en liet het grondig verbouwen en verfraaien. In het stucwerk, dat een schouw van dat huis versiert, werd zijn familiewapen aangebracht. Zijn uitgebreide bibliotheek, die in zijn tijd een zekere vermaardheid genoot, vond onderdak in een speciale vleugel. Zijn collega's kanunniken verkozen hem in 1788 tot deken, een functie die hij bekleedde tot aan zijn overlijden op 23 januari 1789.

Antoon Vermylen behartigde de belangen van de abdij van Herkenrode als rentmeester. Het is hoogstwaarschijnlijk door zijn toedoen dat abdis de Croy in 1744 de bestelling van een orgel met doksaal voor haar abdijkerk toevertrouwde aan Jean-Baptiste Le Picard, in samenwerking met de Luikse meubelmaker Louis Lejeune. Inderdaad, Antoon Vermylen had in 1743-1744, voor eigen gebruik, drie verschillende meubels laten uitvoeren door Louis Lejeune. Deze meubels horen tot de meesterwerken van de Luikse meubelkunst. De meubelmaker moet dat zelf ervaren hebben vermits hij deze drie uitzonderlijke meubels signeerde et dateerde, wat in Luik niet gebruikelijk was. De hoge staanklok, met mechanisme van de Luikenaar Henri Rossius, draagt de inscriptie HOC.OPUS.FECIT.LUDOVICUS.LE.JEUNE.ANNO.DOMINI: 1743. In het fronton is het familiewapen Vermylen aangebracht (nvdr: collectie Musée royal de Mariemont, Morlanwelz). Hetzelfde wapen is gebeeldhouwd bovenaan op de kleerkast die Louis Lejeune leverde, met als tekst FECIT.LVD:LEJEUNE.ANNO.DOM:1744 (nvdr: privéverzameling). Op het fronton van de drieledige bibliotheek met ingebouwde schrijftafel werden daarentegen de initialen A(ntoon) V(ermylen) in het schild uitgestoken. Ook ditmaal vermeldde Louis Lejeune met fierheid dat hij de auteur was van de bibliotheek: OPVS.LVD.LEJEUNE.ANNO.1744 (nvdr: privéverzameling).

Het moet dan ook geen toeval geweest zijn wanneer het Tongerse kapittel na 1750 een beroep deed op Louis Lejeune om de door zijn collega Martin-Benoît Termonia geleverde orgelkast te expertiseren. Ook de Hasseltse broederschap van de Virga Jesse, waar verschillende verwanten van Antoon Vermylen in zetelden, bestelde in 1754 een orgelkast en de bijhorende balustrade voor hun kerk bij Louis Lejeune. En in 1764 belastten de meesteressen van het Hasseltse begijnhof Louis Lejeune met het maken van de leuning van het doksaal in de begijnhofkerk.

Een 19de-eeuwse eikenhouten biechtstoel in de kerk van Binderveld bevat een 18de-eeuwse deur met bijhorende bekroning, die versierd is met het wapen Vermylen, overtopt met een helm en een opvliegende vogel als helmteken, begeleid van de wapenspreuk NON VOCE SED RE. De wapenspreuk, die bij eerste lezing in verband te brengen is met de opvliegende vogels uit het schild, zou wel een bedekte allusie kunnen zijn op de zakelijke ingesteldheid van kanunnik Vermylen die voorrang had op zijn componeertalent. Of die deur ook uit het atelier van de meubelmaker Louis Lejeune afkomstig is, valt niet meer te bewijzen. Ze zou wel gerecupereerd kunnen geweest zijn na de afbraak, omstreeks 1835, van het bibliotheekgebouw, dat kanunnik Vermylen op de binnenkoer van zijn kanunnikenhuis had opgericht.

Deken Vermylen had als erfgenaam zijn neef Laurent-Antoine de Malsen, zoon van Florent de Malsen uit Zolder en van zijn zuster Helena Vermylen. Hij had het recht op opvolging in zijn kanonnikaat bekomen voor die neef, die zijn huis met de bibliotheek en de inboedel overnam. Na de dood van Laurent-Antoine de Malsen in 1811, kwamen huis, verzamelingen en bibliotheek in het bezit van de Hasselaar Melchior Claes, gewezen kanunnik van het Sint-Maartenkapittel in Luik, broer van de domeinopkoper Willem III Claes. (JJvO-WC)

Uit: Oog in Oog (2003), pp. 286-289.

Fiche

Naam: 
Familie Vermylen
Alias: 
Vermeylen, Vermeijlen
Benaderende periode van: 
17de eeuw
Benaderende periode tot: 
18de eeuw

Referenties

p. 142 De familie Vermeijlen, afkomstig uit Lummen, voerde als wapen " in zilver een blauwe keper,...
Limburgse families en hun wapen (1984)
Titel: 

Limburgse families en hun wapen (1984)

Ondertitel: 
Deel 3
Plaats van uitgave: 
Hasselt-Tongeren
Jaar van uitgave: 
1984
Oog in Oog (2003)
Titel: 

Oog in Oog (2003)

Ondertitel: 
Hasseltse familieportretten en -objecten uit de 17de en 18de eeuw (tentoonstellingscatalogus)
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2003
Cover: 
Downloads

Stamboom VERMYLEN - uit: Oog in Oog, p. 287

PDF icon Download (10.8 KB)

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...