You are here

Limburgia (Slachthuiskaai)

Description

Auteur: Ward Segers

Het bedrijf Limburgia werd opgericht in september 1925 onder de naam 'Limburgs Koopkantoor van de Kristen Middenstand'. Het Limburgse bedrijf wilde met gemeenschappelijke aankopen en het distribueren van kruidernierswaren de kleine winkels beschermen tegen de opkomende grootwarenhuizen.

In de eerste maanden al doorkruisten drie vrachtwagens, met erop de tekst 'Kruideniers verdedigt uwe belangen, wordt lid van SM Limburgia', de provincie. Ook werd een koffiebranderij opgestart. Limburgia stelde in haar eerste jaar zestien mensen te werk.

In 1931, toen de vereniging al 750 leden telde, bouwde het bedrijf een groot magazijn aan de Slachthuiskaai in Hasselt. Het complex bevatte een eigen spoelinrichting, tapperij, koffiebranderij, kaaskelder, garages en een schrijnwerkerij.  

De Tweede Wereldoorlog zorgde - door de invoer van ratsoenzegels - voor extra papierwerk. Daarom werd extra personeel aangenomen in de administratie van het bedrijf. Ondertussen boomde het ledenaantal naar 1.040. 

Vanaf de jaren 1950 speelde Limburgia met de aankoop van diepvriesinstallaties en koelwagens in op de diepvriestrend. Op dat moment voerde het bedrijf goederen in uit 21 landen en distribueerde het dagelijks 60 ton goederen naar de kleinhandels, zowel in Limburg, Luik, Brabant en Antwerpen. Het ledenaantal bedroeg toen om en bij de 2.000. Het bedrijf stelde ongeveer 150 mensen te werk. Dat succes leidde zelfs tot de oprichting van een kruideniersschool voor startende kleinhandelaars, het in dienst nemen van een eigen reclameafdeling en de uitbreiding van opslag- en kantoorruimtes tot het maximum van 13.600 m².    

Ook ging het bedrijf zich toeleggen op winkelbouw en de verkoop van winkeluitrusting (rekken, koeltorens, vleesmachines, kaasmolens, ...). In 1959 opende Limburgia in Drongen-Gent één van de eerste cash and carry groothandels in het land onder de naam TEMPO. Zo kon de kleinhandelaaar zelf zijn goederen inslaan en vervoeren. 

In de jaren 1960 was Limburgia pionier in het vervoer en de verhandeling van goederen in containers. Hiervoor werd het wagenpark drastisch aangepast. Ook de winkels van de leden ondergingen de nodige transformaties zodat ze uitgroeiden tot zelfbedieningswinkels (superettes).  

In 1973 werden in Genk en Deinze twee groothandelcentra met de naam GROLI opgericht. Twee jaar later ontwikkelde Limburgia samenwerkingsverbanden met zusterbedrijven op nationaal- en Europees vlak.  

Door de opkomst van de supermarkt slonk het aantal kruidenierszaken tussen 1975 en 1990 drastisch. Hierdoor stond het ledenaantal van Limburgia in 1985 nog maar op 975 leden. Die trend zette zich zo fel door dat Limburgia in 2001 zijn distributieactiviteiten verkocht aan de Tongerse NV Lambrechts (Supra en Spar winkels).

Onder de naam Groep Limburgia spitste het bedrijf zich toe op de verhuur en onderhoud van bedrijfsruimten, kantoren en magazijnen. De panden aan de Slachthuiskaai werden verkocht en deden een tijd dienst als parking aan de dancing Versuz. Op 7 februari 2007 werden de panden afgebroken.

Zo verdwenen de resten van een belangrijk stukje Limburgse bedrijfsgeschiedenis. 

* Voor dat het Limburgs Koopkantoor van de Kristen Middenstand het pand in 1931 liet bouwen, huurde Limburgia een magazijn aan de Kolenkaai.

* "De mobilisaties van 1938 en 1939 eerst, vervolgens de fatale 10 Mei 1940 troffen zwaar zowel de leden als de vereniging. Personeel onder de wapens, invoer belemmerd of geschorst, inbeslagname van scheepsladingen, vervoerdienst ontredderd, rantsoenering ingevoerd... Het duurde weken vooraleer de toestand, wat vervoer aanging, ietwat normaal werd - doch de rantsoenzegeltjes, de lijsten, de inschrijvingen brachten hun eigen zorgen en moeilijkheden mee. Het werd een berg papier, een administratie zonder einde, waarvoor apart personeel moest in dienst genomen worden om aan de wettelijke voorschriften te kunnen voldoen. De tijd van surrogaatpeper, van kastanjebloem en moutkoffie is weer vergeten. Pijnlijker blijft in onze herinneringen, het bombardement van Mei 1944, toen Limburgia's hulpstapelplaats in de Meldertstraat te Hasselt getroffen werd, waar een jonge magazijnbediende de dood vond".

* In afwachting dat het oorlogsgeweld afnam, kwamen de ondernemende kruideniers zelf met paard, kar, fiest of wagen hun bestelling afhalen.

* Daar de klantenkring zich steeds meer en meer uitbreidde, werden de magazijnen en kantoren aan de Slachthuiskaai te klein. Aan de achterzijde van de magazijnen verrees een nieuw en indrukwekkend gebouwencomplex, met een verbindingsspoor naar de werk- en stapelplaatsen aan de Armand Hertzstraat. Limburgia was het beschikbare terrein ontgroeid...

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt; (2) 30 jaar Limburgia (1955), z.p.; (3) De Hasseltse Blauwe Boulevard (2008); (4) Het Belang van Limburg, 17-01-2011, p. 9.

Fiche

Adres: 
Limburgia
Slachthuiskaai (8)
Hasselt
Kadastraal nummer: 
7-G-454-N
Capakey: 
71327G0454/00N000
Naam van het gebouw vroeger: 
Limburgia
Periode of stijl: 
1931
Opdrachtgever: 
Limburgs Koopkantoor van de Kristen Middenstand
Eigenaars / Huurders sinds 1900: 

- 1931-2001: Limburgia Hasselt

Vorige functie(s): 

- magazijn met eigen productiefaciliteiten

- parking

Huidige functie: 

gesloopt (2007)

Vorige bebouwing: 

Op de plek aan de Slachthuiskaai waar Limburgia haar magazijn in 1931 oprichtte, stond vanaf het begin van de 20ste eeuw tot kort na de Eerste Wereldoorlog de mouterij en stokerij van de familie Vinckenbosch. Zij hadden in het centrum van Hasselt al twee stokerijen: in de Paardsdemerstraat en in de Demerstraat. Na WOI werden de gebouwen volledig aangepast door stoker Fryns om er een mouterij in onder te brengen.

Algemeen: 

- perceelgrootte: 6409 m2

Referenties

30 jaar Limburgia (1955)
Titel: 

30 jaar Limburgia (1955)

Ondertitel: 
Gedenkboek
Plaats van uitgave: 
Hasselt
De Hasseltse Blauwe Boulevard (2008)
Titel: 

De Hasseltse Blauwe Boulevard (2008)

Plaats van uitgave: 
Hasselt
Hasselt toen en nu (1985)
Titel: 

Hasselt toen en nu (1985)

Ondertitel: 
een confrontatie
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
1985
Cover: 
Downloads

De magazijnen - uit: 30 jaar Limburgia (1955)

PDF icon Download (2.19 MB)

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...