You are here

Het Hasselts Toneel

Description

Het Hasselts Toneel is een toneelgezelschap dat bestond tussen 1963 en 2021.

In 1963 werden de drie Hasselts toneelverenigingen K.M. De Ware Vrienden, Climax en Streven samengebracht in één toneelvereniging: De Ware Vrienden-Climax. De opvoeringen vonden plaats in de ondertussen verdwenen schouwburg De Ware Vrienden in locatie Eden op de Hasseltse Grote Markt. Jarenlang zou het gezelschap de culturele lijsttrekker van de Limburgse hoofdstad zijn.

In 1972 wijzigde de samenstelling van het toneelgezelschap en men besloot verder te gaan onder de naam "Het Hasselts Toneel" (kortweg HHT). De feitelijke vereniging werd omgevormd tot een vzw en kreeg van het stadsbestuur het predicaat "Stedelijk gezelschap".

De vertrouwde locatie aan de Grote Markt werd helaas door de brandweer afgekeurd, maar gelukkig kon het gezelschap terecht in het gloednieuwe Cultureel Centrum aan de Kunstlaan. In de Grote Zaal werden drie voorstellingen per productie gebracht. In die periode was Het Groot Limburgs Toneel geregeld te gast.

In 1978 bood het stadsbestuur het HHT onderdak aan op de Koningin Astridlaan, het oude Zaadhuis van de Boerenbond. De technici toverden dit gebouw om tot een clublokaal met repetitie-, vergader- en decorbouwruimte en … een cafetaria. Gedaan met repeteren in één of andere café, gedaan met decors bouwen in de koude loods van de brandweerkazerne. Wat een verbetering!

Het toneelgezelschap verhuisde in 1979 naar de Kleine Zaal van het Cultureel Centrum. Een betere akoestiek en de intiemere zaal zorgden voor een grotere betrokkenheid van de toeschouwer. En de spelers vonden het leuk dat zij meer voorstellingen per productie konden opvoeren: acht i.p.v. drie.

In 1982 bestond Hasselt 750 jaar. Het Hasselts Toneel verzorgde toen niet alleen het Virga Jessespel, maar mocht de stad Hasselt ook vertegenwoordigen in alle Nederlandse steden die in datzelfde jaar 750 jaar bestonden: Roermond, Sint-Oedenrode en Eindhoven. De opvoeringen van “De knecht van twee meesters” in een rasechte commedia dell’artestijl kenden een enorm succes.

In 1996 viel echter ook het doek voor het clublokaal “Het Zaadhuis”. De huurovereenkomst werd opgezegd en de gronden werden aan de Vlaamse Gemeenschap verkocht voor de bouw van het ‘Vlaamse Huis’.

Na lang zoeken vond men een nieuwe stek: zaal Centrum op het Hollandsveld. Op die locatie had de toneelgroep niet alleen opnieuw een eigen clublokaal met cafetaria en repetitielokalen, één van de grote ruimtes werd zelfs omgebouwd tot een heus toneelzaaltje. In 1997, het 35ste speelseizoen, verliet Het Hasselts Toneel het Cultureel Centrum om in de eigen stek jaarlijks vier toneelstukken à rato van 8 à 10 voorstellingen per productie te brengen.

Toen de groep in het seizoen 2013-2014 het 50-jarig jubileum vierde (en het attribuut ‘koninklijk’ mocht toevoegen), stond niemand er bij stil dat men zaal Centrum binnen de tien jaar zou moeten verlaten. Nochtans zat het er aan te komen. Al enkele jaren trok het gezelschap minder toeschouwers aan, het spelerspotentieel was erg beperkt (en sterk vergrijsd), de omkadering verminderde jaar na jaar, de kosten bleven stijgen.

En toch, Het Hasselts Toneel bleef streven naar kwaliteitsvolle producties en kon het hoofd nog boven water houden. Het bestuur, de regisseurs, de spelers en de medewerkers deden er alles voor om de toeschouwer een degelijke voorstelling te presenteren en een leuke avond te bezorgen. Het ene seizoen ging dat al beter dan het andere.

In maart 2020 brak het coronavirus uit en dat zou bepalend zijn voor het voortbestaan van het gezelschap. Het Hasselts Toneel moest noodgedwongen het huurcontract van zaal Centrum opzeggen en het gebouw ontruimen. Dat betekende  jammer genoeg ook het einde van Het Hasselts Toneel. Het gezelschap werd uiteindelijk in 2021 ontbonden en de vzw werd opgeheven.

In het 58-jarig bestaan hebben de zes voorzitters (Gaspard Aerden, Roger Van Mellaert, Marc Vandeput, Raymond Bollen, Julien Swennen en Adelin Collas) het stedelijk en koninklijk gezelschap ‘Het Hasselts Toneel’ met hart en ziel geleid en duizenden toeschouwers weten te entertainen.

Toch is het verhaal van 'Het Hasselts Toneel' niet volledig afgelopen. Wim Verluyten en Christian Boelen (leden van het gezelschap) besloten samen met Sigi Roosen (regisseur van o.a. Festen in 2013) een nieuwe toneelvereniging op te richten. Het werd "De FantHasten, een nieuw Hasselts Toneel". Zij zijn vast van plan de erfenis van Het Hasselts Toneel niet verloren te laten gaan. Of, zoals ze zelf op hun website schrijven: "Toen Het Hasselts Toneel na de coronaperiode de handdoek in de ring gooide, rijpte vrij snel het idee om een nieuw theatergezelschap op te richten. Een gezelschap dat enerzijds de geschiedenis van Het Hasselts Toneel verderzet en anderzijds een eigen parcours voor de toekomst uitstippelt. In juli 2021 hielden ze De FantHasten boven de doopvont, met als doel om in Hasselt op regelmatige basis kwalitatief theater te maken." (1)

(1) schriftelijke mededeling dhr. Adelin Collas, dd. 30 september 2023

Fiche

Name: 
Het Hasselts Toneel
Alias: 
De Ware Vrienden-Climax
Datum van oprichting: 
1963 / 1972
Datum van ontbinding: 
2021
Soort organisatie: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...