You are here

Toneelkring Vreugde na Arbeid

Description

In Godsheide is er na de Tweede Wereldoorlog een rijke toneeltraditie geweest. Een tiental enthousiastelingen vormden samen de toneelkring Vreugde na Arbeid. Er was geen toneelzaal, maar in de Aangenomen Jongensschool was er een brede gang vóór de drie klaslokalen. Daar werd een gelegenheidspodium gemaakt en werd er elke winter een toneelstuk gebracht. Ook de verenigingen speelden toneel in de gang van de jongensschool. Ze speelden er uiteraard niet met een gemengde bezetting. Zo zag men bij de Boerenjeugd jonge mannen met nylonkousen en bij de Boerinnenjeugd jonge meisjes in legeruniform.

Er was nood aan een parochiezaal. Pastoor Arts getuigt in de Kroniek van de parochie: Pastoor Van Baelen was met Theodule Cox, Hubert Claes en Jan Cosemans de stuwkracht voor de nieuwe parochiezaal waarvoor hij in 1946 de fundamenten kon leggen.

Op 12 oktober 1947 werd de nieuwe parochiezaal ingewijd. Pastoor Arts schrijft in de Kroniek: Door eendrachtig samenwerken kwam hij tot stand en moge hij het symbool blijven van eenheid en samenwerking in de parochie.

Natuurlijk werd er voor de toneelkring en ook voor alle actieve parochiale verenigingen in deze zaal een podium en kleedkelder voorzien. Op de achtermuur van de scène hing er een groot doek waarop een natuurlandschap met een weg geschilderd was. Aan de zijkanten stonden houten panelen met bomen zodat men het gevoel kreeg in een bos of aan de rand van het bos te zijn. Het doek werd geschilderd en geschonken aan de zaal door Arthur Heleven. Hij werd geholpen door Frans Gelders. Vreugde na Arbeid had nu een plaats waar ze elke winter een toneelstuk kon brengen. Maar ook de parochiale verenigingen zetten hun beste beentje voor. Zo is er sprake van een succesvolle opvoering van Margaretha van Hilarion Thans door de Boerinnenjeugd en bracht diezelfde Boerinnenjeugd op 17 november 1955 het blijspel Vrouwen in uniform.

Over de toneelopvoeringen schreef pastoor Arts in zijn jaaroverzichten in de Kroniek van de parochie:

(1948) De pas opgerichte Toneelkring ‘Vreugde na Arbeid’ zijn echte toneelhelden. Hun optreden op ’t toneel is een geweldige aanwinst voor onze nieuwe parochiezaal.

(1949) De toneelkring is goed ingeburgerd in de parochie; het zijn allen flinke kerels uit één stuk waar pit en kruim in steekt.

(1950) Door de katholieke verenigingen der jeugd en der werklieden, van de Boerenbond en de Boerinnengilde werd flink werk geleverd en ook onze Toneelkring zorgde in de winter voor degelijke ontspanning in onze Parochiezaal.

Uit: Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013), pp. 86-87.

* 1959 - In Het Belang van Limburg lezen we voor de laatste maal een aankondiging van een toneelavond: "Morgen zondag 13 dezer belooft het weer een aangename namiddag te worden voor alle toneelliefhebbers van Godsheide en omstreken, want de plaatselijke toneelkring «Vreugd na arbeid» opent het toneelseizoen met de dolle klucht «De komeet komt» een toneelspel in 3 bedrijven. Aanvang om 19,30 u. in de parochiezaal, die tijdig lekker verwarmd zal worden. Kaarten zullen te bekomen zijn als voorheen. Gordijn zeer stipt op 't uur." (1)

(1) Het Belang van Limburg, 12-12-1959, p. 5.

Fiche

Name: 
Toneelkring Vreugde na Arbeid
Datum van oprichting: 
1945
Datum van ontbinding: 
1960
Soort organisatie: 

Multimedia

Referenties

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)
Titel: 

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2013
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...