You are here

Marialegioen Godsheide

Description

In het najaar van 1956 werd er in Godsheide een afdeling van het Marialegioen opgericht. De drijvende kracht hierachter was pastoor Arthur Renquet, die ongeveer één jaar voordien als pastoor van Godsheide was aangesteld. De vereniging ging van start met een twaalftal actieve leden van over de hele parochie. Zij kregen opdrachten toegewezen, die allemaal hetzelfde doel moesten nastreven, namelijk de verering van Maria bevorderen.

Met zijn tweeën bezochten de leden alle gezinnen van de parochie en vroegen hen om, als het kon, iedere dag het rozenhoedje te bidden. Vrouwen gingen ook op bezoek bij jonge moeders en hun kindje. Ze overhandigden dan een speciaal daarvoor ontworpen gebedsprentje en een exemplaar van de miraculeuze Maria Middelares-medaille. Zieken werden bezocht, zowel thuis als in het ziekenhuis.

De Mariaverering was heel zichtbaar in de parochie: jaar na jaar nam het aantal biddende gezinnen toe, de jaarlijkse processies werden talrijk bijgewoond, en veel parochianen namen deel aan de zevenjaarlijkse ommegang van de Virga Jesse. Naaisters uit Godsheide verzorgden de kleding van die groep.

Gedurende meer dan 25 jaar was de werking van het Marialegioen een grote meerwaarde voor de parochie. Maar stilaan doofde de vereniging uit. Nieuwe kandidaten meldden zich niet aan, vermoedelijk omdat het toch wel een nadrukkelijke godsdienstige vereniging was met een vrij hoog christelijk engagement en erg omlijnde regelgeving. In de jaren 1980 hield de vereniging op te bestaan.

Het Marialegioen heeft aan de basis gelegen van veel goede initiatieven, zoals de bouw van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans van Fatima in Wolske. Ook de werking van De vrienden van Lourdes ontstond vanuit het Marialegioen. Dit was een vereniging met afdelingen verspreid over heel België, opgericht in 1913.

In de jaren 1960 tot 1990 had het Marialegioen in Godsheide tussen de 500 en 650 leden. Deze leden werden ieder jaar bezocht voor de aanmoediging van de Mariadevotie. De leden betaalden ook lidgeld, dat verloot werd onder de leden als financiële steun om naar Lourdes op bedevaart te gaan. Ook onder de zieken werden toelagen voor Lourdesreizen verloot. Deze werking is momenteel gestopt. De ziekenzorgkern, die ook voortkomt uit het Marialegioen, is wel nog actief en levert vandaag de dag goed werk.

Uit: Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013), pp. 54-55.

Fiche

Name: 
Marialegioen
Datum van oprichting: 
najaar 1956

Referenties

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)
Titel: 

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2013
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...