You are here

Tehuizen voor Nazorg - Tevona vzw

Description

Tevona ondersteunt een 400-tal volwassen personen met een verstandelijke beperking in de provincie Limburg. Daartoe maakt de vereniging fundamentele keuzes: enerzijds de keuze voor het systeemdenken als referentiekader, anderzijds de keuze voor een eigentijdse christelijke identiteit. In de organisatie staat de waarde van elke mens en zijn verbondenheid met anderen centraal.

Tevona biedt een sterk gedifferentieerd zorgaanbod met betrekking tot wonen, dagactiviteiten en vrije tijd. Het streven naar kleinschaligheid, een regionale spreiding en een soepele overgang tussen de verschillende vormen van ondersteuning zijn daartoe belangrijke troeven. De initiatieven van Tevona situeren zich in drie regio’s: Hasselt, Genk en Zuidoost-Limburg.

Tevona-Hasselt is een cluster van voorzieningen. De verschillende initiatieven liggen in een straal van vier kilometer. De specifieke ligging nabij de stad Hasselt kleurt de werking: het stadsleven geeft veel mogelijkheden op vlak van integratie, sociale contacten, cultuur en ontspanning.

Wonen betekent vooral zich thuis voelen. Vanuit de visie van Tevona streven de medewerkers ernaar om dit thuisgevoel waar te maken voor elke bewoner. Als men geborgenheid ervaart in een sfeer van gezelligheid, en tegelijk vrijheid heeft en zichzelf kan zijn, voelt men zich echt thuis.

In de regio Hasselt is er een gedifferentieerd aanbod op vlak van wonen. Elke woonvorm tracht een antwoord te geven op de vragen en de zorgen van de bewoner. De mensen met de grootste zorgvraag kunnen terecht in Zonnedauw, gelegen aan de kanaalkom. Mensen met een grotere zelfstandigheid kunnen wonen in de Borggraaf of in één van de kleinschalige woonvormen, zoals het initiatief in Godsheide.

In de kleinschalige woonvormen proberen de bewoners zo gewoon en zelfstandig mogelijk te leven. De bewoners bepalen zelf in sterke mate hun leven. Zij zijn het die het woonproject dragen, dankzij het netwerk waartoe onder andere medebewoners en de buurt behoren. In deze woonvorm is de begeleiding niet ‘permanent’ aanwezig. Nochtans is een vrij regelmatige, bijna dagelijkse begeleiding verzekerd. Vandaar ook dat men zich richt naar vrij zelfstandige en stabiele bewoners. Zij worden voornamelijk begeleid op psychosociaal vlak en bij de structurering van het dagelijkse leven.

Op het woonerf Godsheide in de Kiezelstraat wonen twaalf personen in individuele studio’s of in appartementen van twee personen. Tegenover het woonerf is er nog één bewoner, die voor ondersteuning terecht kan bij het team van het woonerf. Ten slotte wonen nog zes mannen en vrouwen in individuele studio’s in de Zestien-Bundersstraat.

Overdag kunnen deze bewoners terecht bij het dagaanbod van Tevona Hasselt. Dit aanbod situeert zich voornamelijk in de gebouwen van dagcentrum Aktiva in Kiewit, en in het gebouw de Borggraaf. Het gevarieerde dagaanbod biedt aan de bewoners van Godsheide de kans om aan te sluiten bij een dagactiviteit op maat van hun interesses en mogelijkheden.

Toekomstplannen

Naar aanleiding van de veroudering van het gebouw Zonnedauw werd een projectplan uitgewerkt dat een antwoord moet bieden aan de noden van de bestaande initiatieven van de regio Hasselt.

Naast de realisatie van vervangingshuisvesting voor Zonnedauw aan de Borggraaf, omhelst dit projectplan ook nog het ontwikkelen en implementeren van een visie op de kleinschalige woonvormen en het (her)huisvesten van het muziekcentrum, het kunstatelier en vzw De Brug in het gebouw Aktiva.

Deze bouwplannen, met als belangrijkste realisatie de nieuwbouw aan de Borggraaf, zullen voor een belangrijk deel via sponsoring worden gerealiseerd. De volgende jaren zal Tevona daarom acties op touw zetten in verband met fondsenwerving, om dit project ook tot een goed einde te kunnen brengen.

Uit: Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013), pp. 121-122.

Wooninitiatieven regio Hasselt (1)

Met zorgaanbod

- Zonnedauw, Kempische Kaai 9

- De Borggraaf, Borggravevijversstraat 5 (ook voor kortverblijf)

Kleinschalige woonvormen

- Kiezelstraat 114

- Kiezelstraat 181

- Zestien-Bundersstraat 47

- Lazarijstraat 116

Daginitiatieven regio Hasselt

Centrum voor Dagbesteding Aktiva:

- dag- en seniorencentrum, Bedrijfsstraat 19

- arbeidscentrum, De Borggraaf, Borggravevijversstraat 5

- Muziekcentrum en Kunstatelier, De Borggraaf, Borggravevijversstraat 5

(1) Website Tevona.be - geraadpleegd op 05-11-2013

Fiche

Name: 
TEhuizen VOor NAzorg
Alias: 
Tevona
Datum van oprichting: 
Datum van ontbinding: 

Multimedia

Referenties

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)
Titel: 

Godsheide en Malpertuus / Warm aanbevolen (2013)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2013
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...