You are here

Description

Het pand werd gebouwd in opdracht van kapper André Schrijvers (1940). Momenteel (2012) is hij met zijn 58 jaar kappersdienst misschien wel de oudste herenkapper van Hasselt! Hij knipt nog steeds in zijn salon aan de Kiewitstraat 85.

* André Schrijvers (°1940) is al 58 jaar kapper en op dit moment de oudste herenkapper van Hasselt. Op 14-jarige leeftijd ging hij als leerjongen aan de slag bij herenkapper Urbain De Clercq in Hasselt. Aanvankelijk was goed scheren belangrijk. Later werd de nadruk verlegd naar goed knippen. (2)

* Tijdens zijn legerdienst (1954-1958) werkte hij in Brustem als kapper en als militaire politieagent. Ook werkte hij twee maanden aan het Koninklijk Paleis om de haren te knippen van de paleiswachters. (2)

* In augustus 1959 vestigde hij zich als zelfstandig kapper in de Sluisstraat 4 (dit adres werd later veranderd in Genkersteenweg 285 en Slagmolenstraat 11). In 1964 bouwde hij een eigen woonst met kapperszaak in de Kiewitstraat 85 (Banneuxwijk). (2)

* André zag in die 58 jaar het kappersvak enorm veranderen. Vroeger waren "de kapsels stroef, plat tegen het hoofd en vaak afgewerkt met vloeibare brillantine, om een betere glans te geven aan het haar, en vaste 'cristalisé' brillantine, om weerbarstig haar op zijn plaats te houden. Voor golvend haar werd 'fixateur' gebruikt. Dat werd veel gevraagd door jongeren die naar het bal gingen. Later werd 'fixateur' vervangen door haarlak, gel en wax." (2)

* De Beatles brachten volgens André veel verandering in de haarsnit: van kort naar lange haren en krullen (permanenten). Plotseling veranderde het allemaal en deed het moderne kapsel zijn intrede. De snit met het scheermes (coupe au rasoir) en de Amerikaanse vierkante 'brosse' waren zijn specialiteiten. (2)

* Door zich steeds bij te scholen kon hij zich aanpassen aan de nieuwe tendensen en kreeg hij jonge en oudere klanten over de vloer. Hij deed wel niet mee, zo zegt hij zelf, aan de gekke mode van de punkers en hanenkammen. (2)

* De omgang met de klanten veranderde volgens André doorheen de jaren. Nu is de klant meer gehaast. Er is geen tijd meer voor een lange babbel. Vroeger was de kapper een vertrouwensman, waarmee lief en leed werd gedeeld. De klanten vertelden André hun persoonlijke problemen want ze wisten dat hij kon zwijgen.

* André had 12 leerjongens waarvan velen erna een goed kapsalon uitbaatten. Zijn laatste gast Bjorn startte eveneens in de Kiewitstraat 27 een eigen zaak. Hij kocht het pand van Boetiek Annie en verbouwde het tot een herenkapsalon. (2)

* André zelf werkt nog 4 halve dagen per week voor de oudere klanten. (2)

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt (2) Schriftelijke informatie, André Schrijvers, 03-10-2012 (3) Website Banneuxwijk - geraadpleegd op 03-10-2012

Fiche

Adres: 
Hasselt
Kadastraal nummer: 
71323C0477/00W000 = 3-C-0477-W
Periode of stijl: 
1964
Architect: 
Viktor Plasmans (Deurne)
Opdrachtgever: 
André Schrijvers
Eigenaars / Huurders sinds 1900: 

- 1964: André Schrijvers

Vorige functie(s): 

woonhuis / handelshuis

- 1964: Coiffeur André

Huidige functie: 

woonhuis / handelshuis

2012: kapsalon André (vanaf 1965)

Beschrijving buitengevel: 

Gesloten bebouwing, bakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (dakpannen). Grote venster (links) en deur (inspringend) in eerste bouwlaag. Aparte ramen met één gemeenschappelijke balustrade in tweede bouwlaag.

Algemeen: 

- gesloten bebouwing
- perceelgrootte: 195 m²

Referenties

Kiewit & Banneux / Warm aanbevolen (2008)
Titel: 

Kiewit & Banneux / Warm aanbevolen (2008)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2008
Cover: 

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...