You are here

Kasteel van Wideux (Wideuxdreef 2-5)

Description

Het kasteel van Wideux ligt vlakbij de Kleine Herk. De vorige, oorspronkelijke waterburcht van Wideux is meerdere keren door brand getroffen, namelijk in 1468 en in 1735. Vanaf 1747 begon de baron de vervallen burcht terug op de bouwen in neoclassicistische stijl.

De aanwezigheid van water was een belangrijke reden om deze locatie te kiezen voor de bouw. De bedding van de Kleine Herk werd verlegd tot vlakbij het kasteel. Dit gebeurde niet alleen om de voormalige slotgrachten van water te voorzien, maar ook om de drassige grond bij het kasteel te ontwateren.

* De bisschoppelijke toelating om missen te lezen in de huiskapel in het kasteel werd ingetrokken na de bouw van de kapel van Wideux en gold voortaan voor die kapel. Een deel van het meubilair uit deze huiskapel werd ook overgebracht naar de nieuwe kapel. (2)

(1) GIS-GBK G@lileo Hasselt; (2) Inventaris Onroerend Erfgoed - geraadpleegd op 13-02-2010; (3) Website Hebbes.be - geraadpleegd op 04-10-2011; (4) De Nieuwe Hasselaar, 11-2005, p. 11.

Fiche

Adres: 
Kasteel van Wideux
Wideuxdreef 2, 3, 4, 5
Hasselt
Kadastraal nummer: 
10-A-182-Y / 10-A-182-R / 10-A-182-T / 10-A-182-V
Capakey: 
71052A0182/00Y000 / 71052A0182/00R000 / 71052A0182/00T000 / 71052A0182/00V000
Naam van het gebouw vroeger: 
Kasteel van Wideux
Periode of stijl: 
17de eeuw
Stijl: 
vakwerkbouw, classicisme
Eigenaars / Huurders voor 1900: 

- familie de Wideux

- familie de Cotereau

- familie de Stenbier

Eigenaars / Huurders sinds 1900: 

- familie de Brigode Kemlandt-de Stenbier

Vorige functie(s): 

woonhuis + hoeve

Huidige functie: 

woonhuizen (nrs 2, 3 en 4) + hoeve (nr 5)

Beschrijving buitengevel: 

1975 - Z.g. "Kasteel van Wideux", vroegere zetel van de heerlijkheid Wideux; de homogeniteit van het geheel werd door ondoordachte afbraak tijdens de laatste jaren sterk gewijzigd. De lange eikendreef die het kasteel met de Grote Roost verbond werd reeds in 1926 gerooid. Ten Z. van het kasteel stroomt de Herk. Tot de sloping vormde het classicistisch kasteelcomulex een sterk symmetrisch geheel, bereikbaar langs een centraal poortgebouw, geflankeerd door stallingen in de N.O.-vleugel; aan de overzijde van de ruime binnenkoer bevond zich het indrukwekkende herenverblijf, in de Z.W.-vleugel; aan weerszijden van de binnenkoer, ten Z.O. en ten N.W., de dienstgebouwen met imposante dubbele dwarsschuren. In kern opklimmend tot XVII, aangepast in XYIII A, en XVIII B. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen.

Van de N.O.-vleugel rest alleen nog de W.-helft van het poortgebouw, afgebroken ca. 1970. Resterende drie traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (mechanische pannen), uit XVIII B. Kalkstenen plint en steigergaten. In de Z.W.-gevel, gesmeed ijzeren kruisvormige muurankers; centrale ellipsboogvormige deur in een rechthoekige geblokte omlijsting met uitgespaarde zwikken en afgedekte trapezoïdale sluitsteen, geflankeerd door twee rechthoekige venstertjes in een geblokte omlijsting met trapezoïdale sluitsteen; centraal zolderluik cf. deur.

Het herenverblijf, ten Z.W. van de binnenkoer telde oorspronkelijk dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met zadeldakvormige dakkapellen. De N.O.-voorgevel aan de binnenkoer was opgevat met een breed middenrisaliet en twee hoekrisalieten (onder afgewolfd zadeldak). Alleen de hoekrisalieten en de aansluiting tussen het r.hoekrisaliet met het middenrisaliet bleven bewaard. Beide risalieten zijn afgelijnd met hoekbanden op lage kalkstenen plint. Aan de binnenkoer, getoogde vensters in geblokte omlijsting met hanekamvormige bovendorpel. In de hoekrisalieten, combinatie kelderdeurvenster in geblokte omlijsting. Houten kroonlijst. In de achtergevel slechts licht geprononceerde hoek- en middenrisalieten. Rechthoekige vensters van herbruikt materiaal.

Kwartcirkelvormige wintertuin uit XIX tegen de Z.O.-zijgevel.

N.W.-vleugel met v.l.n.r., woonpartij en dubbele dwarsschuur, beide met kern uit XVII. Woongedeelte van zes traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen). Witgeschilderde Z.O.-gevel van drie traveeën en verhoogde eerste bouwlaag. Bolkozijnen in vlakke omlijsting, en rechthoekige deuromlijsting op neuten met bolkozijnvormig bovenlicht. Sterk verbouwde N.W.-achtergevel van zes traveeën en drie bouwlagen. Torenvormige uitbouw onder zadeldak in de derde travee. In de drie laatste traveeën: zware kalkstenen kruiskozijnen met negblokken (XVII) op de tweede bouwlaag. Gesmeed ijzeren muurankers.

Dubbele dwarsschuur met stalling van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolvedak (golfplaten). In kern opklimmend tot XVII, aangepast tijdens XVIII B. Symmetrisch opgevatte voorgevel met middenrisaliet afgezet met hoekbanden, en twee zolderluiken in geblokte omlijsting, onderaan vergroot tot stalvensters; l. en r. van het middenrisaliet, poort en deur met zolderluik. Gesmeed ijzeren, kruisvormige muurankers uit XVIII. Kalkstenen steigergaten onder de kalkstenen kroonlijst (alleen nog aanwezig in het middenrisaliet). Gelijkaardige dwarsschuur aan de overkant van de binnenplaats, ten Z. O., zeer recent sterk verbouwd: middenrisaliet gesloopt, gevels verlaagd en dakhelling vergroot.

R., aansluitend dienstgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen), uit XVIII B. Centrale deur in gelijkaardige geblokte omlijsting, geflankeerd door vierkante vensters in geblokte omlijsting met afgedekte trapezoïdale sluitsteen; centraal zolderluik cf. deur. Kalkstenen steigergaten. (2)

Beschrijving interieur: 

Kasteelhoeve (nr. 5): het gelijkvloers 270 m² bestaat uit woonruimte met berging. De verdieping 250 m² is momenteel één grote ruimte. Bovendien zijn er nog 2 bijgebouwen (te renoveren). De renovatiewerken zijn gestart: volledig nieuw dak (gebinte, isolatie en dakpannen), alle nutsvoorzieningen zijn vernieuwd (water, electriciteit, verwarming op aardgas), deels nieuwe ramen en deels nieuwe vloeren. (3) 

Beschrijving tuin: 

tuin met vijver

Verbouwingen: 

- 1ste helft 18de eeuw

- 2de helft 18de eeuw

- 19de eeuw

Algemeen: 

- open bebouwing (nr. 2)

- gesloten bebouwing (nr. 4)

- halfopen bebouwing (nr. 3 en 5)

- perceelgrootte: resp. 2040 m2 (nr. 2) + 620 m2 (nr. 3; 71052A0181/00A002 = tuin 4332 m2) + 1199 m2 (nr. 4) + 2605 m2 (nr. 5)

Referenties

z.p., nr. 9 Het kasteel van Wideux te Sint-Lambrechts-Herk werd in de 18de eeuw opgetrokken en werd...
pp. 26-28 Kasteel van Wideux: zetel van het oude graafschap Wideux. Heel wat straten in Sint-Lambrechts-...
52 waardevolle Hasseltse gebouwen en monumenten (1977)
Titel: 

52 waardevolle Hasseltse gebouwen en monumenten (1977)

Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
1977
Cover: 
Het kasteel van Wideux (1978)
Titel: 

Het kasteel van Wideux (1978)

Jaar van uitgave: 
1978
Naam tijdschrift: 
De Nieuwe Hasselaar
Volume: 
2
Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)
Titel: 

Inventaris van het cultuurbezit in België - Architectuur / deel 6n 1 (A-HA) - Provincie Limburg. Arrondissement Hasselt (1981)

Ondertitel: 
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen
Plaats van uitgave: 
Gent
Jaar van uitgave: 
1981
Cover: 
Sint-Lambrechts-Herk / Warm aanbevolen (2011)
Titel: 

Sint-Lambrechts-Herk / Warm aanbevolen (2011)

Ondertitel: 
Vroeger en nu
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2011
Downloads

Kasteel van Wideux - uit: De Nieuwe Hasselaar, 11-2005, p. 11.

PDF icon Download (959.1 KB)

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...