Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost-der-Kleine-Kinderen (Diestersteenweg) - uit: 52 waardevolle Hasseltse gebouwen en monumenten (1977)

Description

z.p.

Nr. 32

Vlak bij de weg naar Diest, in Kermt, staat een vrij grote kapel, Onze-Lieve-Vrouw-Troost-der-kleine-kinderen, of ook Onze-Lieve-Vrouw-van-de-voetbank of Onze-Lieve-Vrouw-op-'t grient genoemd.

Op het einde van de 17de eeuw bouwde de toenmalige heer van Kermt, Erard Foullon, raadsheer van de prinsbisschop van Luik, deze kapel. Zijn broer, Servais Foullon, later abt van Sint-Truiden, schonk een zeer mooi beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Loretto, dat hij vroeger had bekomen van de bekende Luikse beeldhouwer Jan Delcour, aan de kapel. De kunstenaar zou het beeld gemaakt hebben tijdens een studiereis naar Italië (1648-1657). Het zeer waardevolle beeld bleef tot voor enkele jaren in het kerkje bewaard maar werd enige tijd geleden op een nogal betwistbare manier door de eigenaar van de aanpalende gronden weggenomen.

Na de verovering van onze streken door de Fransen (1794) werd de kapel herhaaldelijk bestolen en beschadigd door Franse soldaten. Om het beter te kunnen beschermen mocht een arme vrouw in de kapel haar woning inrichten. Er werd toen voor haar een schouw gemetseld, die trouwens nu nog te zien is.

Omstreeks 1800 woonde in Kermt Mgr. Antonius Casimir baron de Stockheim, oud-bisschop van Luik (+ Kermt 1811), die zich het lot van de kapel aantrok. Deze werd toen trouwens vooral tijdens de bedevaart van de Hasselaren naar Scherpenheuvel als eerste rust of 'lavings'-punt druk bezocht. Hij liet de kapel in 1811 merkelijk vergroten zoals aangeduid wordt in een op het gebouw aangebrachte Latijnse tekst met chronogram: CresCente aCCVrsV CresCebat forMa saCeLLi' d.i. 'toen de toeloop - van het volk - groter werd, werd de bouw van de kapel vergroot'.

Tot na de Tweede Wereldoorlog was de kapel het toevluchtsoord van jonge moeders met problemen, die vaak hun kleine kindjes meebrachten.

In 1949 werd hier trouwens nog een broederschap opgericht van Onze-Lieve-Vrouw-Troost-der-kleine-kinderen.

E.H.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...