You are here
Description
Misschien kan 'het Palmershuys' volgend oud gerecht op hun menukaart zetten. Volgens specialist Jacques Collen is voornoemd gerecht een goed voorbeeld van echte streekgastronomie.
Een biefstuk werd geroosterd in een open haard, dan draaide men het vlees in gerookte hesp en hield het nog even boven het vuur. Onder roosteren goot men er wel eens een borrel jenever over, en deed er peper en zout op. Dan werden sneden beboterd boerenbrood met platte kaas besmeerd en even gegratineerd. Daartussen kwam de biefstuk. Dat alles samen vormde een flinke hap.
Het kan ook op deze manier: men legt op een in de oven gebraden stuk ossenhaas, een plak in berkenhout gerookte ham (Kempense ham) en bestrijkt dit met kruidenkwark (platte kaas met streekkruiden zoals ui, peterselie, dovenetel, mosterdkruid, enz.). Hierover wat jenever en dan alles nog even de oven in. Opdienen met boerenbrood. Om vingers en duim af te likken!
Uit: Stevoort Warm aanbevolen ... Vroeger en nu p. 10