You are here

Het Sint-Lambertusdrèpke

Description

Auteur: Jacques Collen

Hasselt is een brok evoluerend volksleven. Zo begint 'Hasselt kermis' nog steeds op de eerste zondag na Sint-Lambertus (17 september). Tot eind vorige eeuw was het een familiegewoonte om op die dag de eigen kruidendrank aan te bieden. Met zijn kruidenmenging behoort de drank tot de beroemde reeks der Kempische elixirs. Hij heeft als basis bijvoet, dat hier dikwijls met alsem als volksnaam wordt aangeduid, naast koriander, hysop, gentiaan, munt, melisse, anijs, venkel, ... en met zwarte bes als zoetmaker. Na drie weken trekken in jenever beschouwde men de infusie op Sint-Lambertusdag als klaar voor de komende feestdagen, vandaar ook de naam. Deze opwekkende maagbitter van 22% vol kan zowel als aperitief of als digestief genuttigd worden.

Het Sint-Lambertusdrèpke wordt exclusief voor het Nationaal Jenevermuseum geproduceerd.

Multimedia

Recent toegevoegd

Rond 1570 was Melchior van Horn brouwer/herbergier in het huis ‘Het Schip’, Maastrichterstraat 9 . Er is...
Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Nikolaas Jan Pieter Geurts werd geboren te Eisden op 13 december 1931. Zijn vader was...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...