You are here

Het Sint-Lambertusdrèpke

Description

Auteur: Jacques Collen

Hasselt is een brok evoluerend volksleven. Zo begint 'Hasselt kermis' nog steeds op de eerste zondag na Sint-Lambertus (17 september). Tot eind vorige eeuw was het een familiegewoonte om op die dag de eigen kruidendrank aan te bieden. Met zijn kruidenmenging behoort de drank tot de beroemde reeks der Kempische elixirs. Hij heeft als basis bijvoet, dat hier dikwijls met alsem als volksnaam wordt aangeduid, naast koriander, hysop, gentiaan, munt, melisse, anijs, venkel, ... en met zwarte bes als zoetmaker. Na drie weken trekken in jenever beschouwde men de infusie op Sint-Lambertusdag als klaar voor de komende feestdagen, vandaar ook de naam. Deze opwekkende maagbitter van 22% vol kan zowel als aperitief of als digestief genuttigd worden.

Het Sint-Lambertusdrèpke wordt exclusief voor het Nationaal Jenevermuseum geproduceerd.

Multimedia

Recent toegevoegd

Auteur: Mieke Strauven Grauwzuster Gertrudis van Schaffelen kwam in 1626 aan in Hasselt, met als doel...

Prinsbisdom Luik, 1659

Gebrandschilderd glas. Hasselt, Het Stadsmus, inv. nrs. 2014.0370 tot en met 2014.0377.

Maria-Helena Hubrechts was de zus van E.H. Jozef Hubrechts . Ze overleed samen met hem in de nacht van...
Eerwaarde Heer Jozef Hubrechts was pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek. Hij overleed samen met zijn...
Emiel Baptist werd geboren in 1895 in Godsheide als zoon van dienstknecht Andreas (Zonhoven 1847-Hasselt...
Auteur: Marc Jacobs Zie tekstpagina voor de uitgebreide beschrijving. Louis Berten werd geboren op 30...
1795-1824 : Etienne-François de Stenbier 1825-1867 : Charles-Philippe de Cecil 1868-1869 : Conrardus...
1830-1836 : Vandenborn, Hubert 1836-1864 : Stas, Paul 1865-1877 : Berden, Guillaume 1878-1884 : de Grady...
1830-1861 Gaspard Vandereijcken (Schulen 1798-?), brouwer-eigenaar 1861-1866 Pierre Jean Adons (Stevoort...
In 2013 werd beslist om de stads- en OCMW-diensten samen te gaan huisvesten in een nieuw...