You are here

Bombardementen op Runkst

Description

De Eerste Wereldoorlog bracht wel ellende mee voor de Runkstenaren zoals voor alle Hasselaren, maar was geen aanleiding tot een speciale historische gebeurtenis in Runkst.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) vormde Runkst niet rechtstreeks het decor tot een militair treffen. Maar vooral tegen het einde van de oorlog had het te lijden onder bommeninslag, een gevolg van foutgerichte objectieven die voor het station bestemd waren. Wel hadden de Runkstenaren als eersten het voorrecht om de Canadese bevrijders op hun grondgebied te mogen verwelkomen.

Runkst ontwaakte uit zijn vredesslaap toen op 10 mei 1940 Duitse Stuka's op het station en over de stad neerdoken. Wereldoorlog II was een feit geworden. Gedurende de oorlogsjaren betoonde de bezetter weinig aandacht voor de periferie van de stad.

De situatie veranderde duidelijk in het laatste oorlogsjaar toen de geallieerden de cruciale verkeersknopen kwamen bombarderen. Met het station in de buurt kreeg Runkst hier meer dan zijn deel van. De bevolking was zich terdege bewust van de voortdurende dreiging en stuurde met dat doel voor ogen twee mannen met een bel de straat op om zo nodig alarm te slaan. Zo werden de inwoners gewaarschuwd bij het minste alarm. Het 'Eekfabriekske' in de Olmenstraat was het verzamelpunt in geval van luchtaanvallen.

Op zaterdag 8 april 1944 werd het rangeerstation en zijn omgeving zwaar getroffen door een bommenregen. Het paasbombardement verwoestte een aantal gebouwen langs de Kuringersteenweg en enkele huizen in de Tommelenstraat en de Spoorwegstraat. Deze eerste vloedgolf kostte 43 doden. De tweede luchtaanval van 10 april was ook gericht op het sporencomplex dat 156 voltreffers kreeg. Hier werden 230 goederenwagons van de Duitse Wehrmacht vernield. Het achtste bombardement op Hasselt, dat van 13 mei 1944, trof verscheidene straten in Runkst. Honderden bommen sloegen in ten zuiden van het omvormingsstation of op landerijen bezijden de woningen van de Tommelenstraat en de spoorlijn Hasselt-Landen. Op de Runkstersteenweg en in de Gaarveldstraat werden meerdere woningen met de grond gelijk gemaakt. De waterleiding en de riolering op de Runkstersteenweg werden over een twintigtal meter onderbroken. Ook het elektriciteitsnet liep zware averij op.

Vreugde en herademing grepen de bevolking aan toen op 7 september omstreeks 10 uur de eerste tanks via Wijer, Stevoort en de Runkstersteenweg langs de overweg van de Boomkensstraat de stad binnenreden.

Jaren later waren de bommenkraters de geliefkoosde ontmoetingsplaatsen van de Runkster jeugd om te vissen naar katvis, om de eerste sigaret te roken of om te vrijen met het lief. De bommenkraters groeiden eveneens uit tot de ideale natuurlijke omgeving voor planten en dieren.

Uit: Runkst ... warm aanbevolen (2001), pp. 20-21.

* 1944: "«PERE SARLEE» ONTSNAPTE OP HET NIPPERTJE AAN DEN DOOD. Op den morgen van 12 September viel er een granaat, afgevuurd achter het kanaal door het dak van het huis van «Père Sarlée» in de Boomkensstraat. Het tuig viel door het dak en plafonds en kwam langs zijn bed terecht alwaar ze bleef liggen. Gelukkig ontplofte het ding niet. «Père Sarlée», die nu 86 jaar oud is, maar nog even goede moedige vaderlander gebeleven is als gedurenden den oorlog 1914-18, toen hij gedecoreerd werd voor zijn diensten aan het vaderland bewezen, haastte zich de gendarmerie te verwittigen. Het gevaarlijke tuig werd zonder incidenten weggehaald. - F.P.-" (1); Hyacintus Gustaaf Sarlée, winkelier in koloniale waren en herbergier, werd geboren in Hasselt in 1858 en overleed er in 1947. (2)

(1) Het Belang van Limburg, 14-09-1944, p. 2.; (2) Pro-Gen (Stadsarchief Hasselt)

Referenties

Runkst ... warm aanbevolen (2001)
Titel: 

Runkst ... warm aanbevolen (2001)

Ondertitel: 
Vroeger en nu (+ afzonderlijk fotoboek)
Plaats van uitgave: 
Hasselt
Jaar van uitgave: 
2001
Cover: 

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...