Belgische piloot met Starfighter verongelukt - uit: Starfighter ontploft boven Hasselts veld / Piloot van basis Kleine-Brogel gedood (1979)

Description

Vrijdagnamiddag even na 15.30 u. is een Starfighter F-104 van de basis van Kleine-Brogel op de grens tussen Hasselt en Diepenbeek in volle vlucht ontploft en vlak bij een boerderij neergestort. De brokstukken van het vliegtuig lagen verspreid over een afstand van nagenoeg één vierkante kilometer. De piloot, de 22-jarige Firmin Naets, onderluitenant van de Tiende Wing van Kleine-Brogel en afkomstig uit Leuven, werd op slag gedood. Hij had geen gebruik meer kunnen maken van zijn schietstoel.

Formatie

Kort na het ongeval vrijdagnamiddag leek de plaats van het voorval — de velden aan weerszijden van de Tom- en Kiezelstraat op de grens tussen Hasselt en Diepenbeek — op versterkt gebied. Enkele tientallen rijkswachters en politiemannen hadden een brede gordel rond de boerderijen van de gezinnen Haesevoets-Vanherckenrode en Steuckers geslagen. Achter de winning Haesevoets gaapte één diep gat. Stukken van het neergestorte straalvliegtuig lagen her en der. In één van de bomen rond het erf hing de remparachute van het vliegtuig. In een andere boom een flard van het leren vest van de ongelukkige piloot...

Enkele mensen uit de buurt staan het voorval druk te kommentariëren. Zegt een jonge landbouwer: «Heel de namiddag waren ze hier al over aan het vliegen. Ze waren met vier straaljagers. Dan eens gierden ze in formatie van vier laag boven de velden. Dan weer maakten ze een brede bocht, ginds over Hasselt en kwamen ze twee aan twee overvliegen. Plotseling heb ik een vreselijke slag gehoord. Ik keek naar boven en zag een bol vuur en een brede waaier van dikke, zwarte rook. Het vliegtuig stortte neer, vlak achter het boerenhof van Haesevoets.»

Een oudere man die per fiets komt aanrijden zegt: «Ik woon hier vlak in de buurt. Ik was net thuis weggereden toen ik de slag boven mijn hoofd hoorde. Ik zag alleen vuur en rook en hoorde dan verscheidene felle slagen. Ik ben naderbij gelopen. Een vrouw die per auto net voorbijreed, stopte en begon te wenen. Ze hebben ze per ziekenwagen weggebracht...»

Mevrouw Steuckers, die naast de boerderij van Haesevoets woont, was binnen toen het gebeurde: «Ik dacht dat er een bom viel. Alles was stof bij ons. Aanvankelijk durfde ik niet naar buiten. Ik heb aan het venster gekeken. Toen ik mensen voorbij zag rennen, ben ik ook naar buiten gelopen. Bij Haesevoets hebben ze geluk gehad. Mevrouw Haesevoets die twee kleine kinderen heeft, kon nog net het TVtoestel pakken. Door de luchtverplaatsing dreigde dat van de kast te donderen. De wieg met één van de kleintjes stond aan de voet van die kast...»

Onbekend

De hulpdiensten die vlug ter plaatse waren hadden de handen vol met het op afstand houden van nieuwsgierigen. Voor de piloot van het verongelukte vliegtuig kon geen hulp meer baten. Over de oorzaak van het ongeval was vrijdag nog niets geweten. Een onderzoekskommissie moest nog ter plaatse komen. Ook de piloten van de formatie wisten niet te zeggen wat er zou fout gegaan zijn met het toestel van hun kollega. Eén van hen bleef na het ongeval boven de kuil cirkelen die het toestel van zijn vriend had geslagen, tot kerosenegebrek hem verplichtte naar de thuisbasis terug te keren.

Recent toegevoegd

Auteur: Tom Kenis Geparafraseerde Radio 2-getuigenis van militair William De Wilde en zijn echtgenote...
Auteur: Tom Kenis De familie Trippas verbleef in Belgisch Congo van 1954 tot en met de onafhankelijkheid...
Auteur: Tom Kenis Antoinette Fransen, de moeder van Moelly Henno, werd tijdens Wereldoorlog II...
Zoveel Hasselaren, zoveel linken met Congo. Om de meest uiteenlopende redenen trokken Hasselaren al...
Auteur: Tom Kenis Joseph (°Hasselt 04.07.1926) en Denise (°Hasselt 22.01.1927) leerden elkaar kennen als...
Auteur: Tom Kenis André Billen, geboren in 1927, studeerde economie. Hij slaagde voor het diplomatiek...
Auteur: Tom Kenis De in Hamont geboren Joseph (Jef) Verlaak, thans inwoner van Viversel maar gedurende...
Auteur: Toon Blux Hermanus, Petrus, Joseph Blux is de oudste zoon van Louis Bleux (1) uit Kuringen en...
Auteur: Tom Kenis Edgard Jamart werd geboren in een gehucht tussen Bergen en Luik, maar woont al 40 jaar...
Auteur: Hubert Bovens Marcellin Lagarde werd geboren te Sougné, Sprimont in de provincie Luik op 2...